lauantai 9. syyskuuta 2017

Maailman paras vegaaninen linssikeitto

Syksyn koleus on iskenyt jo ihan toden teolla ja on aika siirtyä nauttimaan ihanan lämmittäviä keittoja. Ainakin minun on täytynyt kaivaa jo villatakki esiin ja käytinpäs eilen iltalenkillä jo pipoakin. Kylmyydestä huolimatta alkusyksy on oikeastaan aika hienoa aikaa, kun puut kellastuvat ja luonto näyttää taidemaalaukselta. Hienoina päivinä siis. Ja silloin kun on valoisaa. Harmaina sadepäivinä saa käyttää vähän enemmän mielikuvitusta. Nautitaan tästä vielä niin kauan kuin sitä riittää :) Parempi olla ajattelematta sitä, että lämmittävää aurinkoa ja vehreää luontoa on luvassa vasta yli puolen vuoden päästä. Nyt hakemaan siis valoa kynttilöistä ja lämpöä kaikista ihanista keitoista. Kylmällä ilmalla on muutenkin parempi elimistölle nauttia lämmittäviä aterioita kuin esimerkiksi kylmiä salaatteja.

Linssikeitto on nykyään ihan vakiokeitto ja sitä tuleekin tehtyä melko usein. Se on helppoa, nopeaa ja ravitsevaa. Ja yleensä sitä tulee niin iso satsi, että siitä riittää seuraavallekin päivälle. Minun ja linssikeiton suhde ei ole aina ollut yhtä ruusuinen. Lapsena en voinut sietää linssikeittoa, minkä seurauksena en syönyt sitä myöskään moniin vuosiin lapsuuden jälkeenkään. Taisin olla 25 vuotias kun uskaltauduin antamaan sille uuden mahdollisuuden. Onneksi annoin, on se vaan semmoinen arjen pelastaja. Ja edullistakin kaiken lisäksi!


Nuts for wellness - maailman paras vegaaninen linssikeitto



Vuosien varrella resepti on hiotunut aina pikkuisen parempaan suuntaan, mutta vasta nyt viime aikoina olen saanut luotua mielestäni sen maailman parhaan linssikeiton. Ratkaisevia ainesosia on kaksi. Pehmeyttä ja kermaisuutta tuova kookosmanna ja ehkä yllättävänäkin villinä korttina kardemumma, joka on osana intialaista mausteseosta. Paluuta tästä ei enää ole. Tämän jälkeen kaapissa on aina oltava intialaista mausteseosta ja kookosmannaa. Jos et vielä ole tutustunut kookosmannaan niin suosittelen erittäin lämpimästi sen tekemään. Olen varma että rakastut. Sitä saa ainakin luontaistuotekaupoista jos ei nykyään jopa isommista marketeistakin.





Maailman paras vegaaninen linssikeitto (gluteeniton)
2 dl punaisisa linssejä
7 dl vettä
1 tlk mutti tomaattimurskaa
1 tkl (400ml) kookosmaitoa
reilu 3 rkl kookosmannaa (tai enemmänä)
4-5 valkosipulinkynttä (tai oman maun mukaan)
kourallinen tuoretta korianteria
n. 1rkl currya
n. 1rkl kurkumaa
n. 1rkl intialaista mausteseosta (suolaton, tarkista että sisältää kardemummaa)
1 tl juustokuminaa
n.1 rkl vaahterasiirappia
raffinoimatonta merisuolaa
pippuria


1. Huuhtele linssit huolellisesti. Kuori ja hienonna valkosipulit.
2. Keitä linssejä ja valkosipulia suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia.
3. Lisää joukkoon tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä.
4. Lisää lopuksi kookosmaito, kookosmanna ja mausteet sekä vaahterasiirappi. Hauduttele miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Lisää viimeisenä korianteri ja tarkista maku.
5. Nauti!

Huom! Jos olet kiireinen niin voit lisätä linssien keittämisen jälkeen suoraan kaikki loput aineet, mutta parempaa tulee kun tomaattimurskaa keittelee hieman pidempään.



Nuts for wellness - maailman paras linssikeitto



Rentouttavaa viikonloppua 💛


-Anna-Riikka


1 kommentti:

  1. Kiitos, tämä on superhyvää! Olen tehnyt jo monta kertaa, välillä olen lisännyt porkkanaa ja kukkakaalia satsiin. Kookosmanna on jäänyt puuttumaan, koska ei ole tuttu juttu ja maittavaa on siis ilmankin, mutta seuraavalla kerralla täytyy viedä homma uudelle tasolle ja hankkia mannapurkki pikapuoliin.

    VastaaPoista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...