torstai 30. marraskuuta 2017

Gluteeniton hapatettu "ruisleipä" (hiivaton)

Gluteeniton ja hiivaton hapanleipä - nutsforwellness


Olen tainnut aikaisemminkin mainita, että olen leivän puputtaja. Rakastan hyvää leipää. Onnekseni gluteenittomat leivät ovat niin kalliita, että olen jo vuosia tehnyt leivät itse. Hyvä juttu erityisesti siksi, että voin itse vaikuttaa myös niiden sisältöön ja ravitsevuuteen. Usein tekemäni leivät ovat niin täyttä tavaraa, että ne myös pitävät nälkää ihan eri tavalla kuin joku hiivahöttö. 

Vuosia sitten, ennen kuin jätin gluteeniviljat taakseni, suosikkini oli tuoreet ruispalat voilla ja juustolla. Ai että se oli hyvää! Ja sitä on välillä ollut ikävä. Ruisleipää yleensäkin on hetkittäin ollut ikävä. Nyt joulun alla päätin kehitellä oman gluteenittoman hapan "ruisleivän", koska mielestäni hapatettu leipä kuuluu jouluun. Ennen olen joutunut jouluisin turvautumaan kaupan gluteenittomiin hapanleipiin. Enää ei tarvitse!


Gluteeniton ja hiivaton "ruisleipä" - nutsforwellness


Ohje on todella helppo. Ainut aikaa vievä juttu on juuren hapattaminen, mutta sen jälkeen aineet vain sekoitetaan kesenään. Erilaisia hapatusjuttuja tehneenä, omasta mielestäni hyvä maitohappobakteerivalmiste on luontaistuotekaupoista saatava Probi Mage. Sillä olen onnistunut aina niin jogurteissa, tuorejuustoissa kuin nyt taikinajuuressakin. Se on myös erinomainen valmiste muutenkin käytettäväksi.

Hapatin juurta noin puolitoista vuorokautta, seuraavalla kerralla aion hapattaa kaksi vuorokautta. Valmistusprosessissa taikina tuoksui jo niin lupaavalta, että oli hyvin vaikea odottaa leipien kypsymistä ja jäähtymistä. Olen niin innoissani tästä! Minulle tämän reseptin onnistuminen oli ehkä kaikkien aikojen suurin onnistumisen tunne, tai ainakin top 3! Eihän tämän tekeminen siis ole ollenkaan vaikeaa, tämä oli vain uusi ja onnistunut oivallus. Hyvistä ja ravitsevista raaka-aineista maistuvaa hapanleipää, jee! Jos mietit miksi leivässä on carobjauhetta, niin carob jauhe tuo leipään väriä ja hieman maltaista makua, mutta sen voi hyvin korvata myös raakakaakaojauheella.

Jätin leivät vielä muutamaksi tunniksi pöydälle, että niistä tuli kivan sitkaita ja "kovaa kuin elämä". Voi pojat että olen innoissani! :)

P.s Kuvien leivät ovat revitty pohjapalaan ja kansipalaan. Alla kuvallinen ohje revittyyn leipään.


Gluteeniton ja hiivaton hapatettu leipä - nuts for wellness



Helppo gluteeniton hapanleipä - nuts for wellness


Elämän mullistava gluteeniton hapanleipä (hiivaton)
9kpl

Taikinajuuri

2dl vettä
1 dl tattarijauhoa
2 maitohappobakteeri kapselia

1. Mittaa vesi ja tattarijauho puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää maitohappobakteerit avaamalla kapselit. Sekoita seos tasaiseksi ja sulje kansi. Jätä huoneenlämpöön hapattumaan 1,5 - 2 vuorokaudeksi keittiöliinalla peitettynä. Sekoita kerran vuorokauden jälkeen.

Taikina

2 dl teff jauhoja
1 dl tattarijauhoja
0,75 dl hamppurouhetta
0,75 dl mantelijauhetta
1,5 rkl psylliumjauhetta
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
3 rkl carob jauhetta (tai raakakaakaojauhetta)
loraus vaahterasiirappia tai hunajaa
+ hapatettu juuri
+ 1dl vettä

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Lisää sen jälkeen makeutus ja juuri sekä vesi ja sekoita käsin taikina tasaiseksi palloksi. Anna taikinapallon tekeytyä noin vartti.

2. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille 9 leipäkiekkoa. Pistele leivät haarukalla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Gluteeniton "ruis" hapanleipä - nutsforwellness


Ruisleivän repiminen:


Gluteeniton hapanleipä - nutsforwellness


Helppo gluteeniton hapan"ruisleipä" - nutsforwellness


Gluteeniton leivonta - hapanleipä - nutsforwellness

Ihan mahtavaa päivää! 💛


- Anna-Riikka

8 kommenttia:

  1. Tein tätä leipää ja kyllä on hyvää!! Minulla ei ole keliakiaa, mutta vehnä ja ruis ei sovi. Rakastan ruisleipää ja välillä himopäissäni syön itseni kipeeksi. Nyt ei tarvi, tämä on tosi tosi hyvä korvike. Taidampa laittaa uuden juuren tekeille samoin tein...KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kommentistasi Kirsi, kiva kuulla että pidit :) Olen itsekin aivan hullaantunut tästä leivästä! Olen leiponut näitä pienen ajan sisällä (tänä aamuna viimeksi) jo viidesti joulua varten kun nämä ei vaan millään säily pakkasessa :D

      Poista
  2. Aion tehdä mitä pikimmin, näyttää tosi hyvältä. Leivon paljon gluteenitonta leipää, en pidä niistä valmisjauhoista ja kaupan leivistä kun sisältävät suureksi osaksi vain tärkkelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kun jätit kommentin :) Suosittelen todellakin kokeilemaan tätä reseptiä! Entisenä ruisleipäaddiktina tämä on ollut hyvä korvaaja :) On totta, että kaupan valmisjauhojen ja leipien kanssa saa olla tarkkana että saa muutakin kuin tärkkelyksiä.

      Poista
  3. Voikohan tuon mantelijauheen korvata jollain, muuten mahtava resepti.

    VastaaPoista
  4. Kokeili tätänjo aikaisemmin.Sain tytöltäni joka asuu Englannissa tämän reseptin.Ihastuin ja nyt paistoin toi sen kerran.Hyvä ja helppo.

    VastaaPoista
  5. Hei. Voiko tätä leipää tehdä vuokaan? Ohje kuullosta hyvältä.

    VastaaPoista
  6. Hei! Kun aloittaa juuren tekemisen niin miten veden lämpötila? Joissakin juuriohjeissa keitetty vesi ja n.30 asteinen..

    VastaaPoista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...