perjantai 1. syyskuuta 2017

Terveellisempi porkkanakakku (gluteeniton, maidoton)


Viime kerralla ylistin korvapuustia, mutta itseasiassa yksi leivonnainen on minulle kaikkien aikojen suosikki. Jos minun pitäis valita yksi leivonnainen jota söisin lopun elämääni, niin luulen, että tiukan taiston kävisi mustikkapiirakka, korvapuustit ja porkkanakakku. Onneksi tämmöisiä päätöksiä ei oikeasti tarvitse tehdä. Uskoisin, että voiton veisi kuitenkin ihanan mausteinen ja mehevä porkkanakakku. Perinteisen porkkanakakun maun takana on mausteiden lisäksi reilusti voita ja sokeria. Olen jo pitkään halunnut kokeilla valmistaa terveellisempää porkkanakakkua. Viljelypalstamme porkkanat ovat nyt valmiita kerättäväksi, joten nyt pääsin vihdoin kokeilemaan voisiko porkkanakakusta saada herkullista vähän terveellisemmillä aineilla.

Minulla on ollut aiemmin käytössä yksi täydellisen gluteenittoman porkkanakakun ohje, joka on aina ollut todellinen hitti monissa juhlissa. Tätä olemassa olevaa suosikkireseptiäni lähdin nyt muokkaamaan maidottomaksi ja korvaamalla voin osittain kookosöljyllä ja osittain omenasoseella. Omenasose muuten toimii loistavasti rasvan korvaajana, jos haluaa vähentää rasvaa jostain reseptistä. Suhde on sama. Esimerkiksi 1 dl rasvaa voi korvata 1 dl omenasoseella. En kuitenkaan ole koskaan kokeillut täysin korvata rasvaa, silloin varmaan makukin jo kärsii. Mutta osan voi ihan hyvin korvata omenasoseella.

Sokerin määrää pienensin myös ja korvasin osan sokerista taateleilla. Kakun lopputulos oli todella mehevä ja kostea, mutta selvästi keveämpi kuin alkuperäinen. Se ei myöskään maistu omenasoseelle eikä taatelille. Laitoin itse 6 taatelia, mutta ohjeessa on 6-8 jos haluaa lisää makeutta. Olisin ehkä vähentänyt sokeria vielä hieman ja laittanut taikinaan pienen banaanin, jos kotona vaan olisi ollut. Nyt mentiin niillä aineilla mitä kaapista löytyi ja näillä ainakin onnistui hyvin.

Kuorrutteesta tuli oikein hyvää myös, mutta ei kyllä valitettavasti vedä vertoja sille oikealle kuorrutteelle. Ehdottomasti kuitenkin kokeilun arvoinen! Kirjoitan myös alkuperäisen ohjeen loppuun, koska välillä vaan on saatava myös sitä aitoa ja oikeaa 😊





Nuts for wellness - Terveellinen gluteeniton ja maidoton porkkanakakku





gluteeniton ja maidoton terveellinen porkkanakakku



Terveellisempi porkkanakakku
(vuoka 15cmx20cm)

3 luomu munaa
1 dl luomu kookossokeria
6-8 tuoretta taatelia
0,5 dl vettä
1 dl makeuttamaton luomu omenasose (bonne)
1 dl luomu kylmäpuristettu neitsyt kookosöljyä
4 dl luomu porkkanaraastetta 
2 dl luomu gluteenittomia kaurahiutaleita blendattuna jauhoksi
1,5 dl mantelijauhoa
2tl leivinjauhetta
1,5 rkl luomu ceylonin kanelia (tai oman maun mukaan)
2 tl kardemummaa (tai oman maun mukaan)
0,5 tl aito vaniljajauhetta


Kuorrutus:

reilu 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä (vähintään 4h)
1-2 rkl vaahterasiirappia
0,5 tl aito vaniljajauhetta
1-2 rkl sitruunan mehua
1 rkl kylmäpuristettua neitsyt kookosöljyä (sulatettuna)

koristeluun: hasselpähkinä- tai mantelirouhetta


1. Poista taateleista kivet ja pilko ne pienemmiksi paloiksi.
2. Laita taatelit kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna seos kiehuvaksi, jonka jälkeen laske lämpöä. Sekoittele seosta niin kauan että taatelit ovat sulaneet veden sekaan tahnaksi.
3.Siirrä kattila sivuun jäähtymään.

4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat.
5. Vaahdota munat ja sokeri.
6. Sulata kookosöljy vesihauteessa.
7. Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, leivinjauhe ja mausteet)
8. Lisää muna-sokerivaahtoon omenasose sekä taatelitahna ja sekoita varovasti. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja kookosöljyä. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
9. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan päälle ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

10. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorrutuksen aineet keskenään blenderillä tai sauvasekoittimella. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja viimeistele pähkinärouheella. Siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan.


nuts for wellness - terveellisempi porkkanakakku gluteeniton ja maidoton



Tässä vielä alkuperäinen reseptini:


Maailman paras gluteeniton porkkanakakku

3 luomu munaa
2,5 dl luomu kookossokeria
125 g luomu voita (sulatettuna)
1,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita blendattuna jauhoksi
1,5-2 dl mantelijauhoa (lisää jos taikina liian löysää)
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl aito vaniljauhetta
4 dl porkkanaraastetta
1 rkl ceylonin kanelia
1-2 tl kardemummaa


Kuorrutus:

75g luomu voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria tai kookossokeria blendattuna
1-2 rkl sitruunan mehua

Koristeluun hasselpähkinä- tai mantelirouhetta.


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sulata voi.
4. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen porkkanaraastetta, voisulaa ja jauhoseosta. Sekoita tasaiseksi.
5. Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

6. Valmista kuorrutus. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Lisää sokeri ja sitruunan mehu. Sekoita. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja viimeistele pähkinärouheella. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.



Ihanaa viikonloppua 💛


- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...