sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Terveelliset proteiinipitoisemmat pinaattiletut (viljaton, maidoton)


Viljattomat, gluteenittomat ja maidottomat pinaattiletut - nuts for wellness


Pinaattiletuissa on jotain taikaa. Oman kokemukseni mukaan useimmat ihmiset pitävät pinaattiletuista. Monet vihreää karttavat lapsetkin pitävät pinaattiletuista. Myös monet vihreää karttavat aikuiset pitävät pinaattiletuista. Ei tietenkään kaikki. Mutta onhan ne vaan hyviä. Ne ovat myös helppo lähestymistapa kasvisruokien maailmaan jos aikomuksena on lisätä kasvisruokia ruokavalioon. Erilaiset kasvisletut ovat todella kätevä tapa ujuttaa lisää vihreää ruokavalioon. Niitä voi syödä erilaisten täytteiden kanssa ja taikinaankin saa upotettua vaikka mitä.

Tavanomainen pinaattilettu on kuitenkin melko huttuista jos täytteenä on vain puolukkahilloa.
Pinaattiletut ovat niin loistavaa arkiruokaa, että halusin kehitellä niistä vähän ruokaisamman version. Olen kokeillut lettuihin useita eri jauhoja (usein sekoitellen 2-3 eri jauhoa) ja niihin toimivat loistavasti niin kikhernejauhot, tattarijauhot, kaurajauhot, riisijauhot, hamppujauhot kuin mantelijauhotkin. Tällä kertaa tein letuista täysin viljattomia käyttämällä uutta tuttavuutta; kurpitsansiemenjauhoa. Kurpitsansiemenjauhot ovat erittäin ravintorikas vaihtoehto leivontaan ja ne sisältävät myös runsaasti proteiinia jolloin letut pitävät paremmin nälkää. Oikeastaan näitä lettuja voisi kutsua viherletuiksi, koska taikinassa on paljon muutakin kuin pinaattia. Laitoin taikinaan raastetua kesäkurpitsaa ja lehtikaalijauhetta. Yleensä laitan taikinaan myös tuoretta ruohosipulia tai muita yrttejä. Paistoaika on näissä letuissa pidempi kuin tavanomaisissa, joten kannattaa paistella kärsivällisesti vähän pienemmällä lämmöllä ettei pinta pala.

Vegaanisia pinaattilettuja olen tehnyt jättämällä munan pois ja lisäämällä taikinaan 2rkl pellavansiemenistä + 3rkl vedestä valmistetun geelin. Tällöin olen käyttänyt jauhoina kikhernejauhoja, tattarijauhoja ja vähän perunajauhoja.


Nutsforwellness - pinaattiletut viljattomat maidottomat terveelliset


Viljattomat ja maidotomat pinaattiletut (gl)

3 luomu kananmunaa
4 dl mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
2 rkl psylliumia
2 dl kesäkurpitsaraastetta (ei kannata raastaa sillä kaikkein karkeimmalla)
150g pakastepinaattia
n. puoli nippua tuoretta ruohosipulia
(0,5 dl lehtikaalijauhetta)
1 dl kurpitsansiemenjauhoa
1 dl mantelijauhoa
3 rkl perunajauhoja
suolaa
pippuria


1. Sulata pinaatti kuumassa vesihauteessa. Riko munat ensin kulhoon ja lisää sen jälkeen kasvimaito ja psylluim. Sekoita munien rakenne rikki. Anna psylliumin geeliytyä noin 5 minuuttia.

2. Raasta sillä aikaa kesäkurpitsa käyttämällä pienehköä raastimen terää. Valuta kesäkurpitsa siivilässä ja puristele ylimääräinen vesi pois.

3. Hienonna ruohosipuli. Lisää taikinaan pinaatit, kesäkurpitsa sekä yrtit ja sekoita vispilällä. Lisää sen jälkeen jauhot ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota vielä hetki.

4. Paista lettuja molemmin puolin pannulla pienessä määrässä rasvaa.

5. Tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.


Terveelliset pinaattiletut gluteenittomat - nutsforwellness


Ihanaa sunnuntaita 💛


- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...