keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Helppo ja nopea gluteeniton vispipuuro ( V )


Nuts for wellness -  gluteeniton vispaamaton vispipuuro


Puolukkainen vispipuuro on taas yksi niistä ruoista, jotka tuovat mieleeni lapsuuden ja mummolan. Kylmä vispipuuro maidon kanssa oli taivaallinen yhdistelmä, jota nykyään on välillä ikävä. Monet kerrat mieleni on tehnyt vispipuuroa, mutta valmistus on tuntunut vaikealta. Tämä juontaa juurensa eräästä kerrasta, kun ensimmäisen kerran intoa täynnä kokeilin tehdä gluteenitonta vispipuuroa karkeista riisijauhoista. Se oli aikaa jolloin en ollut niin kiinnostunut ruoanlaitosta kuin nyt. En siis oikeastaan tiennyt mitä olisi pitäyt tehdä ja miten. Aloin vain tekemään -ei kai se kovin vaikeaa voi olla -asenteella. Lopputulos oli epämääräinen puolukkalitku, jota oli pitkällisen vispauksen jäljiltä ihan jokaisessa keittiön kolossa. En tietenkään luovuttanut, vaan päätin tehdä siitä epämääräisestä litkusta puolukkapannaria. Noh, sen jälkeen se oli tunnin uunissa ollut epämääräinen puolukkalitku. Sen jälkeen minä luovutin. 

Enkä sen koommin ole vispipuuroa yrittänyt tehdä. Paitsi nyt. Mutta tällä kertaa ajattelin pistää mutkat suoriksi ja välttää keittiön suursiivouksen. Puolukkapuuroa pöytään mahdollisimman helposti ja nopeasti. En myöskään halunnut käyttää riisijauhoja, vaan halusin tehdä tattaripohjaisen puolukkapuuron. Pidän tattarin mausta ja onhan se myös ravintoarvoiltaan todella hieno raaka-aine. Tattarin maku on aika voimakas ja se voi vaatia hieman totuttelua. Jos olet joskus maistanut tattaria etkä pitänyt siitä, niin suosittelen sinua silti kokeilemaan uudestaan. Pikkuhiljaa. Mielestäni kotimaisen tattarin maku on hieman miedompi kuin ulkomaisen. Kannattaa muuten varmistaa, että purkin kyljessä on merkintä gluteenittomasta. Kaikki eivät ole gluteenittomia siitä syystä, että niitä on käsitelty samoilla tuotantolinjoilla muiden gluteeniviljojen kanssa. Keskisen myllyn tattari on kotimaista ja gluteenitonta.


Puolukkareseptit -vegaaninen tattarivispipuuro


Tattarin hienoista ominaisuuksista vielä muutama sananen ennen kuin mennään reseptiin. Ravitsemuksellisesti tattarilla on erinomainen aminohappokoostumus ja se sisältää myös paljon antioksidantteja. Tattarissa on runsaasti B1- ja B2-vitamiinia ja kivennäisaineista mm. magnesiumia, mangaania, kuparia, sinkkiä sekä kaliumia. Lisäksi sen sisältämien kuitujen ja hiilihydraattien on todettu vaikuttavan terveyttä edistävästi mm. sokeriaineenvaihduntaan ja seerumin kolesteroliin. Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan runsaasti tattaria ruokavaliossa käyttäneellä väestönosalla seerumin kokonais- ja LDL -kolesterolin arvo oli alhaisempi, ja HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde korkeampi, kuin vähemmän tattaria käyttävällä väestöllä. Tattarin sisältämä proteiini vähentää kolesterolin imeytymistä. Myös Suomessa on alettu tutkia tattaria ja sen mahdollisia terveysvaikutuksia. Tattari sopii myös hyvin herkkävatsaisille, koska se on helposti sulavaa. Poikkeuksia tietysti on, ja kaikille se ei sovi. 

Ja sitten reseptiin! Kuten jo sanoin, niin tämä on helppo ja nopea resepti. 


Helppo ja nopea gluteeniton puolukkapuuro (v)

Tarvitset:

5 dl vettä
1,5 dl tattarihiutaleita
4 dl jäisiä puolukoitaa
6-8 tuoretta taatelia

1. Keitä tattarihiutaleet ohjeen mukaan. Irrota kivet taateleista
2. Heitä mukaan taatelit ja jäiset puolukat
3. Sekoita sauvasekoittimella sileäksi.
4. Laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi jolloin koostumus vähän kiinteytyy.
5. Valmista! Nauti kaura- tai muun kasvimaidon kanssa.


Nuts for wellness - helppo ja nopea gluteeniton vispipuuro


Voidaan hyvin 💛


- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...