perjantai 25. elokuuta 2017

Vähän terveellisemmät puustit (hiivaton, gl, v)

Onko olemassakaan parempaa tuoksua, kuin uunista tulviva vastaleivotun kanelipullan tuoksu? Kanelin ja kardemumman yhdistelmä on huumaava. Varmasti suurimmalle osalle meistä vastaleivotun pullan tuoksu herättää muistoja lapsuudesta. Pullan tuoksu viestii lämpöä ja rakkautta. Mummola. Lämmin pulla ja lasillinen kylmää maitoa. Muisto, joka ei koskaan unohdu.

Korvapuusti on edelleen lyömätön. Tavallinen korvapuusti ei ole enää listalla, joten täytyy kehitellä sille vähintäänkin yhtä herkullinen tuuraaja. Täytyy myöntää, että taikinaa tehdessäni jopa vähän naureskelin itsekseni miettien sekoittelenko tässä jälleen katastrofin aineksia. Kuka laittaa pullataikinaan banaania?? No minä laitan. Tähän taikinaan ei nimittäin ole raotettu sokeripurkkia milliäkään. En käyttäisi silti mitään ihan ruskeaa banaania tähän, ellet nimenomaa halua banaanin makua taikinaan. Mielestäni paras on semmoinen ihan muutamalla ruskealla täplällä varustettu banaani joka tuo vain makeutta ja mehevyyttä, mutta ei niin paljon banaanin makua. Taikinassa ei myöskään ole muruakaan hiivaa, munia, voita tai maitoa. No mistä ihmeestä tämä on sitten tehty? Sen minä kerron sinulle aivan pian.


Nuts for wellness / Gluteeniton, maidoton , munaton, hiivaton, sokeriton korvapuusti



Saatat miettiä, että voiko tuommoinen lähes kaiketon korvapuusti olla muka hyvää. Todellakin! Ihan sairaan hyvää! Täyte on se juttu, joka viimeistelee tämän makusinfonian. Oikeasti. Kokeile. On suorastaan hämmästyttävää, miten joku mikä on niin kaukana korvapuustista, voi maistua niin korvapuustille. Ja maku on testattu myös todellisella pullafanilla.


Nuts for wellness / Gluteeniton, vegaaninen ja hiivaton korvapuusti



Ja nyt päästään vihdoin reseptiin. Ohje on äärimmäisen helppo. Kannattaa aloittaa valmistamalla täyte, ohje löytyy alempaa.


Terveellisemmät korvapuustit (hiivaton, gluteeniton ja vegaaninen)
n. 6-8 kpl

taikina
2 dl kaurajauhoja
2,5 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1rkl psylliumia
0,5 tl aito vaniljajauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,5 dl sulaa kookosöljyä
1 isohko banaani
1-2 rkl vaahterasiirappia


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sulata kookosöljy vesihauteessa.
3. Kuori ja muussaa banaani haarukalla.
4. Lisää kookosöljy, banaani ja vaahterasiirappi kuivien aineiden joukkoon ja sekoita käsin kiinteäksi palloksi ja anna taikinan tekeytyä noin 5 minuuttia (jotta psyllium vaikuttaa).
5. Ripottele hieman jauhoja leivinpaperin päälle. Aseta taikinapallo leivinpaperin päälle ja ripottele hieman jouhoja myös taikinan päälle. Aseta sen jälkeen toinen leivinpaperi taikinan päälle. Kauli taikina tasaiseksi suorakaiteen malliseksi levyksi.
6. Levitä taatelitahna taikinalevyn päälle veitsellä ja rullaa sen jälkeen taikina rullaksi. Rullausta helpottaa kun nostat ja työnnät leivinpaperia samalla kun rullaat taikinaa.
7. Jaa taikinarulla 6-8 osaan ja asettele muffinivuokiin tai bostonkakkumaisesti pataan tai irtovuokaan.
8. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kullan ruskean värin.
9. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. (Parasta tämä oli kun se oli ollut muutaman tunnin jääkaapissa)



täyte

8 kpl tuoretta taatelia
n. 1 dl vettä (lisää jos liian paksua)
reilu 1rkl ceylonin kanelia (lisää tarvittaessa)
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl aito vaniljajauhetta
ripaus merisuolaa


1. Poista taateleista kivet ja pilko ne pienemmiksi paloiksi.
2. Laita taatelit kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna seos kiehuvaksi jonka jälkeen laske lämpöä hieman. Sekoittele rauhallisesti, jolloin taatelit sulavat veteen muodostaen tahnamaisen koostumuksen. Lisää joukkoon mausteet ja hieman vettä, jos massa on liian paksua. Tarkista maku (älä polta suuta). Sammuta levy ja siirrä kattila sivuun.


Nuts for wellness / taateli-kanelitäyte korvapuusteille



Pullan tuoksuista viikonloppua 💛


-Anna-Riikka

3 kommenttia:

  1. Mielettömän hyviä pullia! Taikinasta jäi pois vaniljajauhe (törkeän kallis purkki lähikaupassa..) jonka korvasin vavaniljasokerilla. Lisäksi siirappi korvaantui hunajalla, koska kaapissa on useampi hunaja purnukka :D Täytteessä oli kuivattuja, pehmeitä taateleita 10kpl. Toimi näinkin :)

    VastaaPoista
  2. Hei! Ja kiitos viestistäsi :) Ihana kuulla että pullat maistuivat. Nämä ovat myös meidän perheessä suosikkipullia. Aito vaniljajauhe on valitettavasti nykyään todellakin kallista raaka-aineen huonon saatavuuden vuoksi :( Mutta kiva kuulla että myös soveltamalla onnistui hyvät pullat :)

    VastaaPoista
  3. Tämä on yks mun suosikkireseptejä, ollut jo vuosia! Yleensä hieman muokkaan jotain, mutta tätä ohjetta ei ole tarvinnut (paitsi paistoa riippuen siitä mitä uunia käyttää) ja joka kerta onnistuu täydellisen hyvin. Näitä on kiva leipoa myös lasten kanssa 😊 Ja vähintään tupla-annos täytyy tehdä kerralla 😋

    VastaaPoista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...