perjantai 4. elokuuta 2017

Spagettia ja papupullia

Pieni tauko on ollut kokkailuissa ollessamme lomareissulla ja täytyy myöntää, että omaa keittiötä on ollut ikävä. Kesälomareissut on nyt tältä erää tehty ja lomaakin on jäljellä vielä viikon verran. Kalenteri on ollut niin täynnä koko vuoden, että nyt on raivattu tyhjää tilaa jotta voi oikeasti rentoutua. Ah, viikko jouten oloa! Pelkkä ajatuskin tuntuu ihanalta :)

Olen ollut todella tyytyväinen päätökseemme pysyttäytyä kotimaan matkailussa tänä kesänä. Aluksi ajoimme Lappiin Keminmaahan minun kotikonnuilleni. Olen asunut Helsingissa kohta 10 vuotta ja siitä oli jo muutama vuosi aikaa, kun olin viimeksi käynyt kotikonnuillani. Tällä kertaa katsoin paikkaa jotenkin eri silmin. Ennen niin kuolleelta ja pysähtyneeltä tuntunut paikka tuntui nyt oikeastaan aika kivalta. Ihanan rauhallista. Ei kai sitä tosiaan kokoajan tarvitse olla tukka putkella menossa jokapaikkaan. Keminmaassa ja Kemissä on todella ihania paikkoja ja kivoja pyöräilyreittejä joiden olemassaolon olin jo unohtanut. Jokin muukin oli eri tavalla tällä kertaa. Tällä kertaa tunsin syvemmän yhteyden tähän paikkaan kuin moniin vuosiin. Kulkiessamme eri paikoissa muistui mieleeni paljon muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Oli myös ihana nähdä vanhaa ystävää, jonka kanssa kohtaaminen vuosienkin jälkeen, on aina kuin ei päivääkään oltaisi oltu erossa. Harmi, etten kaikkia tuttuja ehtinyt näkemään. Vaikka etäisyys on pitkä, enkä pääse usein käymään, en silti koskaan unohda juuriani, perhettäni tai vanhoja ystäviäni.  


ruokaa sielulle



Matkamme jatkui kohti Jyväskylää ja sieltä siirryimme mökkeilemään Saimaan upeisiin maisemiin. Veneilyä, kalastusta, uimista, saunomista ja marjastamista. Mikäs sen rentouttavampaa :) Yhden pilvisemmän päivän käytimme Mikkelin asuntomessuilla. Autolla matkustamisen hieno puoli on, että voi nähdä niin paljon eri paikkoja ja pysähtyä ihastelemaan maisemia missä vain. Täytyy todeta, että kyllä Suomi on kaunis maa. Säiden kannalta olemme olleet juuri oikeissa paikoissa oikeaan aikaan ja saaneet nauttia kesäauringosta lähes koko ajan. Seuraavat päivät Helsingissä eivät näytä kylläkään kovin aurinkoisilta, mutta se sopii minulle paremmin kuin hyvin. Pääsen uppoutumaan lempiharrastukseeni, kokkailuun :)

Lomalla on tullut syötyä melko lihapainoitteisesti, joten nyt keho kaipaa kasvisruokaa. Luvassa on siis spagettia ja papupullia tomattikastikkeessa!


vegaaniset reseptit - herkulliset papupullat



terveelliset reseptit - vegaaniset ja gluteenittomat papupullat




Tomaattikastike lihattomille pullille (GL, V)

3 valkosipulin kynttä
1/2 pieni sipuli
1 porkkana
1 tlk Mutti tomaattimurskaa
1/2 dl vettä
(1/2 dl punaviiniä)
1rkl vaahterasiirappia
1/2 dl oliiviöljyä
muutama lehti tuoretta basilikaa
1 tl oreganoa
muutama oksa tuoretta timjamia
suolaa
pippuria

1. Pilko ja kuullota sipulit öljyssä miedolla lämmöllä vähintään 5 minuuttia.
2. Kuori ja hienonna porkkana veitsellä tai raastimen karkeimmalla terällä ja lisää sipulien joukkoon.
3. Lisää mukaan tomaattimurska,vesi, mausteet, viini ja vaahterasiirappi ja anna kiehua hiljakseen vähintään 15 minuutin ajan. Mielellään tunnin verran. Odotellessa voi hyvin valmistaa papupullat.
4. Lisää lopuksi oliiviöljy mutta älä keitä enää tämän jälkeen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.



Vegaaniset mustapapupullat (GL)

3 valkosipulin kynttä
1/2 pieni sipuli
1 tlk mustapapuja
1rkl psylliumia
3 rkl oluthiivaa
1 rkl paprikajauhetta
1rkl tuoretta basilikaa
1-2 tl oreganoa
1 rkl tuoretta korianteria
1tl chilijauhetta
1 rkl oliiviöljyä
loraus vettä
1dl liotettuja pinjan siemeniä (vähintään tunti)
1dl gluteenittomia kaurahiutaleita
suolaa
pippuria


1. Kuori ja pilko sipulit
2. Kuullota sipuleja pannulla miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.
3. Valuta ja huuhtele mustapavut huolellisesti kylmällä vedellä.
4. Muussaa pavut haarukalla tai sauvasekoittimella.
5. Lisää papujen joukkoon kuullotetut sipulit sekä mausteet ja sekoita.
6. Lisää massaan loraus vettä ja psylliumia.
7. Prosessoi liotetut pinjan siemenet hienoksi ja sekoita taikinan sekaan. Voit hienontaa ne myös veitsellä, jolloin taikinasta tulee rouheisempaa.
8. Lisää lopuksi kaurahiutaleet, oluthiiva ja oliiviöljy ja sekoita taikina käsin tasaiseksi.
9. Pyörittele taikinasta noin 15 pientä pyörykkää.
10. Upota pyörykät paprikajauheella maustettuun oliiviöljyyn ennen paistoa ja paista uunissa 200 astetta noin 15minuuttia.

Huomasin, että pullat on parasta lisätä annokseen vasta lautasella jolloin ne säilyttävät rakenteensa parhaiten. Jos pullat sekoittaa jo kastikkeen joukkoon ne alkavat hajoilla helpommin. 

Tarjoile haluamasi spagetin kanssa. Minulla oli tässä gluteenitonta maissi-quinoaspagettia, jonka maku ja rakenne on hyvin lähellä tavallista spagettia.


Voidaan hyvin! 💛




- Anna-Riikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...