torstai 12. lokakuuta 2017

Gluteeniton punajuuri-fetagalette

Helppo gluteeniton suolainen piirakka - nutsforwellness


Galette. Gelatte. Mikä se taas oli. Olen tarkistanut monta kertaa, enkä silti meinaa muistaa. Täytyy myöntää moukkamaisuuteni, etten vielä jokunen aika sitten ollut tietoinenkaan moisesta ihanasta herkusta. Jos etsit helppoa suolaisen piirakan ohjetta vaikkapa pikkujouluihin, kannattaa ehdottomasti kokeilla galettea. Se on jopa helpompi valmistaa kuin tavan piirakkapohja. Varsinkin gluteenittomat piirakkapohjat monesti ovat todella murenevia. Galette on erilainen. Eikä hätää vaikka et omistaisi edes vuokaa tai se sattuu juuri olemaan tiskivuoren alimpana, tähän ei nimittäin tarvita edes piirakkavuokaa. Piirakka paistuu kätevästi uuninpellillä samalla leivinpaperilla kuin olet sen kaulinutkin. Ei myöskään haittaa, vaikka muoto ei ole pyöreä tai reunat ovat repaleiset. Rustiikkinen ulkonäkö tuo mielestäni tietynlaista juhlavuutta ja piirakka on oikeastaan todella kaunis kaikessa epätäydellisyydessään. Rapean kuoren sisään voi laittaa täytteeksi lähestulkoon mitä mieleen juolahtaa, myös makeaa täytettä. En tiedä onko tämä minun reseptini täysin oikeaoppinen galette, mutta olen koostanut sen lukuisista eri resepteistä omaan makuun ja kaapin sisältöön mukautuvaksi.

Täytteen miettimienen ei ollut vaikeaa tällä kertaa. Olen täysin hullaantunut punajuureen tällä hetkellä. Ehkä elimistöni kaipaa pientä rautatankkausta ja sen vuoksi mieleni tekee punajuuria. Uuden sadon punajuuret ovat ihanan mehukkaita ja makeita. Kaupasta löytyi punajuuria vieläpä todella huokeaan hintaan, vain 0,69e/kg, joten sehän sattui paremmin kuin hyvin! Makupariksi valikoitui purjo ja fetajuusto. Lopputulos oli mielestäni ihan todella hyvä! Voin hyvin nähdä valmistavani galettea illanistujaisiin, juhliin tai ihan vaan arjen kahvipöytää piristämään. Innostuin tästä nyt niin paljon, että mietin jo kaikkia eri täytevaihtoehtoja mitä haluan kokeilla :)


Punajuuri reseptit - gluteeniton suolainen piirakka galette - nuts for wellness


Gluteeniton punajuuri-fetagalette

Kuoritaikina:
1,5 dl tattarijauhoa
1,5 dl teff jauhoja
1 tl suolaa
( 1 tl psylliumia)
100g kylmää luomu voita tai reilu 0,5 dl öljyä
1 dl vettä

Täyte:
4 keskikokoista keitettyä punajuurta
n. 20 cm pätkä purjoa
1 rkl hunajaa
pikku loraus balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria
timjamia
voita tai öljyä kuullottamiseen
n. 100 g fetajuustoa

+Luomu kananmuna reunojen voiteluun


1. Keitä punajuuret kuorineen. Valmista sillä aikaa taikina sekoittamalla ensin kuivat aineet keskenään ja lisäämällä lopuksi rasva ja vesi. Nypi kylmä voi jauhoihin. Taikinaa ei tarvitse vaivata, sekoitetaan vaan aineet tasaisesti ja painellaan taikinasta pallo. Sen jälkeen taikina siirretään peitettynä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.

2. Kuori ja viipaloi hieman jäähtyneet punajuuret. Pilko purjo ja kuullota voissa tai öljyssä pannulla. Lisää mukaan punajuuret ja hunaja sekä etikka. Paista kunnes nesteet ovat lähes haihtuneet. Lisää mausteet ja tarkista maku. Siirrä sivuun.

3. Ota taikina kylmästä ja laita se leivinpaperin päälle ja toinen leivinpaperi taikinan päälle. Kauli taikinasta muutaman millin paksuinen pyöreä(hkö) kiekko (halkaisja noin 25-30cm). 

4. Murustele fetaa pohjalle. Jätä muutaman sentin verran reunoista täyttämättä. Kaada sen jälkeen punajuuritäyte. Taita reunat täytteen päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes galette on saanut kauniin värin. Viimeistele murustelemalla fetaa päälle.


Punajuuri reseptit - Gluteeniton punajuuri feta galette - nutsforwellness


Ihanaa torstaipäivää 💛


- Anna-Riikka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...