maanantai 7. elokuuta 2017

Väriä lautaselle - Bataatti-linssisalaatti fetalla

Visuaalisena ihmisenä pidän siitä, että syömäni ruoka näyttää kauniilta ja houkuttulevalta. Toisin sanoen rakastan värejä lautasellani. Vihreää, punaista, oranssia, keltaista, violettia... Mitä enemmän väriä, sen parempi. Kasvisten syvät värit hivelevät silmiä ja lähettävät viestin aivoille, että nyt on tulossa ravintorikasta ruokaa. Tasaisen beige makaroonilaatikko pelkällä ketsuppitöräyksellä ei tee tätä samaa vaikutusta. Jos mietit tavallista väritöntä lounasbuffettia joukkoruokalassa ja ihanan värikkäästi aseteltua brunssiravintolaa, niin kumpi vetää puoleensa enemmän? Tai viikonlopun värikästä aamupalakattausta kotona marjoineen ja hedelmineen versus arjen harmaa kaurapuuro juustoleivällä. Väritön ateria lautasella valmistaa aivot lähinnä syömissuoritukseen. Kyllä niitä beigejä lautasiakin tietysti välillä on kiireen keskellä, joskus ei vaan ole aikaa tai energiaa panostaa sen suuremmin annokseen. Mutta juuri se energiattomuus on merkki siitä, että tuoreet kasvikset ovat tarpeen. Pääsääntöisesti pyrinkin aina sisällyttämään lautaselle erivärisiä kasviksia jossain muodossa. Kasviksilla saadaan ruokiin hyvää vaihtelua ja samalla parannetaan ravinteiden saantia. Monikaan ei syö tarpeeksi eri värisiä kasviksia. Ja helposti kasvikset ovat aina samaa salaatti-kurkku-tomaattilinjaa. Valitettavasti tuo tuttu kombo on aika ravinneköyhä. Avaamalla mielen uusille makuelämyksille avautuu ihan uusi maailma!

Nyt kun kasvisten satokausi on parhaimmillaan, olen inspiroitunut kehittelemään uusia kasvislisukkeita ja salaatteja. Sitä kun helposti toistaa samoja ruokia aina tietyin väliajoin. Kaupan vihannesosastolla katselen kiinnostuneena, mitä kaikkea on juuri tällä hetkellä tarjolla ja mitä uusia yhdistelmiä niistä voisi kehitellä. Vihreät ja oranssit värit kutsuvat minua jostain syystä tällä hetkellä eniten. Ja juuri ne värit ovat pääosassa tässä bataatti-linssisalaatissa, jonka valmistin villilohen lisukkeeksi pari päivää sitten. Osittain siitäkin syystä, että viljelypalstamme tuottaa melko paljon salaattia. Tämä salaatti kävisi hyvin myös sellaisenaan kevyenä ateriana. Yksinkertaiset raaka-aineet, mutta erittäin toimiva yhdistelmä.

Belugalinssit tuovat salaattiin ylellisyyttä ja ne sisältävät myös paljon proteiinia, joten se pitää nälän loitolla pidempään. Nämä linssit ovat täydellisiä juurikin erilaisiin salaatteihin. Ei pelkästään niiden hyvän maun vuoksi, vaan ne ovat myös sopivan napakoita koostumukseltaan. Linssit yleensäkin ovat ravintoarvoiltaan ihan huippuruokaa. Ne sisältävät proteiinin lisäksi paljon kuituja, B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, rautaa sekä mangaania. Matalan glykeemisen indeksin ansiosta ne myös pitävät verensokerin tasaisena. Ei muuta kuin lisäämään linssejä ruokavalioon! :)



bataatti-linssisalaatti


Ainesosien määrät vaihtelevat sen mukaan syötkö salaatin sellaisenaan ateriana vai lisukesalaattina. Näin ollen listaan ohjeeseen vain bataatin ja linssien määrän jota käytin suuntaa antamaan. Salaatin ja fetan määrää voi helposti säännöstellä oman maun mukaan.


vegaaninen ja gluteeniton bataatti-linssisalaatti



Bataatti-linssisalaatti fetalla (Gluteeniton) 4:lle lisukesalaattina ja 2:lle ateriana

1 bataatti
oliiviöljyä
suolaa
valkosipulijauhetta
paprikajauhetta
1,5 dl belugalinssejä
vihreää salaattia (rucola, tammenlehti, jääsalaatti, romaine, pinaatti..)
fetajuustoa

marinadi linsseille
2 rkl oliiviöljyä
1-2 tl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
1 tl dijon sinappia
1 tl balsamiviinietikkaa
pippuria
(suolaa)

1. Huuhtele ja keitä linssit ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. (Noin 25 minuuttia)

2. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Kuori ja pilko bataatti kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausteet. Sekoita öljy ja mausteet tasaisesti bataatteihin käsin. Paista noin 15-20 minuuttia tai kunnes bataatit kypsiä ja ovat saaneet hieman väriä.

3. Valmista marinadi linsseille sekoittamalla aineet keskenään pienessä kipossa. Kun lissit ovat kypsyneet, kaada ylimääräinen vesi pois ja lisää mukaan marinadi. Anna jäähtyä.

4. Kasaa tarjoiluastialle vuorotellen valitsemaasi salaattia, bataattikuutioita ja linssejä. Murustele päälle fetajuustoa oman maun mukaan. Viimeistele salaatti pirskottelemalla päälle vielä hieman oliiviöljyä.


Värikästä alkanutta viikkoa! 💛


- Anna-Riikka









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...