perjantai 18. elokuuta 2017

Vegaanin lasagne (GL)

Kotiutin tällä viikolla palstaltamme 1,3 kiloisen kesäkurpitsan. Se on valtava. Ja sillä on myös sisaruksia. Kesäkurpitsa on todella monikäyttöinen ja herkullinen raaka-aine, joten bring it on! Nyt kehitellään sitten ruokaa kesäkurpitsasta. Tämä on ensimmäinen kesä, kun meillä on oma viljelypalsta ja tuntuu se vaan niin hienolta ja ihmeelliseltä, että voi syödä itse kasvattamiaan kasviksia! Tähän pieni sivuhuomautus, että en todellakaan tituleeraisi itseäni viherpeukaloksi :)

Minulle tulee kesäkurpitsasta aina ensimmäisenä mieleen lasagne. Ja lasagnea halusin tälläkin kertaa valmistaa. Kasvislasagnea, joka olisi samalla myös gluteeniton ja vegaaninen. Lihattomuus ja gluteenittomuus ei ole mikään ongelma, mutta juustoton juustoisuus luo vähän haastetta. En ole ainakaan vielä ystävystynyt kaupan vegaanijuustojen kanssa, niiden sisällysluettelon vuoksi. Mutta kuinka ollakaan, "juustokastikkeesta" tuli niin hyvää, että sain tosissaan pidätellä itseäni etten kauho sitä kulhosta suoraan suuhuni. Kehotan kaikkia juuston ystäviä kokeilemaan vähintään tätä vegaanista ricottaa! Ei tietenkään siinä tapaksessa jos olet allerginen pähkinöille tai muille sen ainesosille.

Kesäkurpitsa toimittaa tässä suurimmaksi osin lasagnelevyjen virkaa, mutta laitoin myös yhden rivin gluteenittomia lasagnelevyjä. Voit laittaa kaksikin riviä, tai jättää pois kokonaan. Kesäkurpitsat leikkasin noin puolen sentin paksuisiksi, jotta rakenne pysyy parempana. Vuoan pohjalle heitin pari ruokalusikallista kvinoaa (raakoja), jotka imevät hyvin ylimääräisen nesteen itseensä.



gluteeniton ja vegaaninen lasagne

terveelliset reseptit - vegaaninen lasagne



Tästä lasagnesta tuli kerta kaikkiaan niin mielettömän herkullinen, että oli vaikea uskoa sitä todeksikaan. Tällä lasagnella, jos jollakin, saa vakuutettua myös ei-vegaanin. Minä ainakin olen äärettömän vakuuttunut, vaikka en vegaani olekaan. Jos minulla nyt olisi edessäni tavallinen lasagne ja tämä vegaaninen vaihtoehto, valitsisin tämän hetkeäkään epäröimättä. Tästä ei puutu mitään. Se täytyy kuitenkin kertoa, että kiireisen päivän ruokaa tämä ei ole. Valmistukseen menee noin 2 tuntia aikaa. Ja parhaimmillaan tämä on vasta seuraavana päivänä, joten yritä säästää edes vähän seuraavallekin päivälle. Mutta onneksi nyt on viikonloppu edessä ja enemmän aikaa kokkailuille!

Nyt siis ostoslistat esiin, tässä tulee resepti:


Vegaanin lasagne (gluteeniton)

kastike:

2 dl beluga linssejä
3-4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
2 tölkkiä hyvää tomaattimurskaa (esim mutti)
n. 1 dl pakastepinaattia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl oluthiivaa
(1 rkl vaahterasiirappia)
n. 2 rkl oreganoa
1-2 tl basilikaa tuoreena tai kuivattuna
suolaa
pippuria

muut:
2 rkl kvinoaa vuoan pohjalle (ei pakollinen, mutta imee hyvin ylimääräisen nesteen)
3-6 lasagnelevyä (1 tai 2 kerrosta)
ricottaa (ohje alla)
koristeluun tuoretta basilikaa

1. Keitä linssit pakkakuksen ohjeen mukaan yrtti- tai merisuolalla maustetussa vedessä
2. Kuori ja pilko sillä aikaa sipulit ja valkosipulit.
3. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Varo paistamasta.
4. Lisää tomaattimurskat sipulien joukkoon ja anna kuplutella miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.Odotellessa voit pilkkoa kesäkurpitsan puolen sentin paksuisiksi levyiksi.
5. Lisää kastikkeeseen linssit ja pakastepinaatti ja jatka hauduttelua 5 minuuttia.
6. Lisää kastikkeeseen vaahterasiirappi, mausteet ja oluthiiva. Sekoittele hetki ja tarkista maku.
7. Lisää lopuksi loraus oliiviöljyä ja siirrä sivuun.
8. Valmista ricotta, ohje alla.
9. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja öljyä vuoka oliiviöljyllä.
10. Aloita ensimmäinen kerros tomaattikastikkeella ja puolet ricottasta. Ripottele pohjalle myös kvinoat. Laita seuraava kerros kesäkurpitsaa ja sitten tomaattikastiketta. Seuraavaksi laitoin itse lasagnelevykerroksen, jonka päälle taas kastiketta. Sen jälkeen taas kesäkurpitsaa ja päällimmäiseksi loppu kastike, jonka sekaan on sekoitettu loppu ricotta.
11. Paista tunnin verran ja anna vetäytyä noin vartti ennen tarjoilua.

Vegaaninen ricotta
2dl liotettuja cashewpähkinöitä
0,5-1 dl vettä (riippuen kuinka paksua haluat)
reilu 0,5 dl oluthiivaa
1 tl omenasiiderietikkaa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sipulijauhetta
suolaa
pippuria

1. Sekoita aineet keskenään blenderissä tai sauvasekoittimella.


vegaaninen lasagne



Herkullista viikonloppua 💛


- Anna-Riikka


2 kommenttia:

  1. Hei Anna-Riikka! Ensinnäkin, ihana blogi sinulla. Aivan mahtavia reseptejä ihanista raaka-aineista. Itse rakastan myös terveellistä, puhdasta ruokaa, mutta kyky kokeilla, testata ja soveltaa ei ole ruoanlaitossa oma vahvuus, siksi tällaiset blogit on itselle aarteita. Itse pyrin toteuttamaan pääsääntöisesti vain vegaanista ruokavaliota ja mahtavaahan olisi jos postauksissasi jatkossa voisit toisinaan ei-vegaani resepteihin ehdottaa myös miten kyseisestä reseptistä voisi tehdä vegaanisen version? En tiedä onko se liian haastavaa, ja kaikkiin resepteihin ei varmasti vaan ole edes mahdollista, mutta kuten jo kerroin, itsellä kyky luovia ja soveltaa ruoanlaitoasa, puuttuu täysin.
    Asia vielä mitä tähän reseptiin liittyen kysyisin, on tuo oluthiiva? En ole koskaan kuullut sen käytöstä ruoanlaitossa, onko välttämätön tässä reseptissä? Mikä sen osa/tarkoitus? Ja voiko mahd korvata jollain? Hiivaa olen pääsääntöisesti pyrkinyt myös välttämään, en nyt siis tiedä onko tämä oluthiiva verrattavissa esim leivonnassa käytettävään, mutta voisin ajatella että hiiva kuin hiiva - sama vaikutus omaan elimistöön.
    Kiitos vielä, ja aurinkoisia syyspäiviä sinulle! -Outi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Outi! Kiitos viestistäsi :) Mielelläni yritän jatkossa ottaa huomioon resepteissä muokattavuuden vegaaniksi aina kuin mahdollista ja kun olen varma, että ehdotukseni myös toimii käytännössä. Olen aika hiljattain itse vasta alkanut valmistaa vegaaniruokia, joten paljon on varmasti vielä opittavaa.
      Hyvä kysymys oluthiivasta! Oluthiivasta käytetään myös nimeä ravintohiiva. Se ei käyttäydy samalla tavoin kuin leivonnassa käytetty hiiva, en itsekään käytä leivontahiivaa. Hiutaleet on käsitelty siten, ettei ne aloita käymisprosessia ruoanlaitossa tai vatsassa. Se on myös valmistettu eri lajista kuin yleinen hiivaongelmien aiheuttaja candida albicans. Ravintohiiva on juurikin vegaaneille hyvä luonnollinen b-vitamiinien lähde, sitä voi ostaa myös tabletteina. Toki parasta olisi, ettei hiutaleita kuumenneta, vaan lisätään ruokaan vasta lautasella. B-vitamiinit ovat herkkiä kuumuudelle.
      Ravintohiiva antaa ruokiin juustoisen ja hieman pähkinäisen maun, jolloin se on erinomainen vegaaniruoissa kun halutaan korvata juusto. Tässä reseptissä sillä haetaan siis vain juustoista makua. Toivottavasti ymmärsit jotain tästä sekamelskasta :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...