torstai 30. marraskuuta 2017

Gluteeniton hapatettu "ruisleipä" (hiivaton)

Gluteeniton ja hiivaton hapanleipä - nutsforwellness


Olen tainnut aikaisemminkin mainita, että olen leivän puputtaja. Rakastan hyvää leipää. Onnekseni gluteenittomat leivät ovat niin kalliita, että olen jo vuosia tehnyt leivät itse. Hyvä juttu erityisesti siksi, että voin itse vaikuttaa myös niiden sisältöön ja ravitsevuuteen. Usein tekemäni leivät ovat niin täyttä tavaraa, että ne myös pitävät nälkää ihan eri tavalla kuin joku hiivahöttö. 

Vuosia sitten, ennen kuin jätin gluteeniviljat taakseni, suosikkini oli tuoreet ruispalat voilla ja juustolla. Ai että se oli hyvää! Ja sitä on välillä ollut ikävä. Ruisleipää yleensäkin on hetkittäin ollut ikävä. Nyt joulun alla päätin kehitellä oman gluteenittoman hapan "ruisleivän", koska mielestäni hapatettu leipä kuuluu jouluun. Ennen olen joutunut jouluisin turvautumaan kaupan gluteenittomiin hapanleipiin. Enää ei tarvitse!


Gluteeniton ja hiivaton "ruisleipä" - nutsforwellness


Ohje on todella helppo. Ainut aikaa vievä juttu on juuren hapattaminen, mutta sen jälkeen aineet vain sekoitetaan kesenään. Erilaisia hapatusjuttuja tehneenä, omasta mielestäni hyvä maitohappobakteerivalmiste on luontaistuotekaupoista saatava Probi Mage. Sillä olen onnistunut aina niin jogurteissa, tuorejuustoissa kuin nyt taikinajuuressakin. Se on myös erinomainen valmiste muutenkin käytettäväksi.

Hapatin juurta noin puolitoista vuorokautta, seuraavalla kerralla aion hapattaa kaksi vuorokautta. Valmistusprosessissa taikina tuoksui jo niin lupaavalta, että oli hyvin vaikea odottaa leipien kypsymistä ja jäähtymistä. Olen niin innoissani tästä! Minulle tämän reseptin onnistuminen oli ehkä kaikkien aikojen suurin onnistumisen tunne, tai ainakin top 3! Eihän tämän tekeminen siis ole ollenkaan vaikeaa, tämä oli vain uusi ja onnistunut oivallus. Hyvistä ja ravitsevista raaka-aineista maistuvaa hapanleipää, jee! Jos mietit miksi leivässä on carobjauhetta, niin carob jauhe tuo leipään väriä ja hieman maltaista makua, mutta sen voi hyvin korvata myös raakakaakaojauheella.

Jätin leivät vielä muutamaksi tunniksi pöydälle, että niistä tuli kivan sitkaita ja "kovaa kuin elämä". Voi pojat että olen innoissani! :)

P.s Kuvien leivät ovat revitty pohjapalaan ja kansipalaan. Alla kuvallinen ohje revittyyn leipään.


Gluteeniton ja hiivaton hapatettu leipä - nuts for wellness



Helppo gluteeniton hapanleipä - nuts for wellness


Elämän mullistava gluteeniton hapanleipä (hiivaton)
9kpl

Taikinajuuri

2dl vettä
1 dl tattarijauhoa
2 maitohappobakteeri kapselia

1. Mittaa vesi ja tattarijauho puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää maitohappobakteerit avaamalla kapselit. Sekoita seos tasaiseksi ja sulje kansi. Jätä huoneenlämpöön hapattumaan 1,5 - 2 vuorokaudeksi keittiöliinalla peitettynä. Sekoita kerran vuorokauden jälkeen.

Taikina

2 dl teff jauhoja
1 dl tattarijauhoja
0,75 dl hamppurouhetta
0,75 dl mantelijauhetta
1,5 rkl psylliumjauhetta
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
3 rkl carob jauhetta (tai raakakaakaojauhetta)
loraus vaahterasiirappia tai hunajaa
+ hapatettu juuri
+ 1dl vettä

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Lisää sen jälkeen makeutus ja juuri sekä vesi ja sekoita käsin taikina tasaiseksi palloksi. Anna taikinapallon tekeytyä noin vartti.

2. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille 9 leipäkiekkoa. Pistele leivät haarukalla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Gluteeniton "ruis" hapanleipä - nutsforwellness


Ruisleivän repiminen:


Gluteeniton hapanleipä - nutsforwellness


Helppo gluteeniton hapan"ruisleipä" - nutsforwellness


Gluteeniton leivonta - hapanleipä - nutsforwellness

Ihan mahtavaa päivää! 💛


- Anna-Riikka

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Ihana gluteeniton ja sokeriton banaanileipä (maidoton)

Terveellinen banaanileipä (gluteeniton ja maidoton) - nutsforwellness


Helppo gluteeniton ja maidoton banaanileipä - nuts for wellness


Mietitkö mitä hyvää sitä leipoisi? Olen odottanut koko viikon että pääsen leipomaan jotain ihanaa herkkua. Banaanileipä on aina varma valinta kun haluaa jotain hyvää. Ihanan mehevä ja makea banaanileipä sopii ihan jokaiseen hetkeen. Sitä voi syödä kesällä tai talvella, kahvin kanssa tai iltapalana. Lisäämällä taikinaan eri elementtejä saat eri kausiin sopivaa banaanileipää. Nyt joulun aikaan taikinaan voi lisätä esimerkiksi piparkakkumaustetta tai kuivattuja karpaloita ja/tai pähkinärouhetta.

Perinteiseen banaanileipään tulee melko paljon fariinisokeria, mutta olen korvannut sokerin täysin ravintorikkaammilla taateleilla. Mielestäni tuoreiden taateleiden maku muistuttaa leivonnaisissa melko paljon fariinisokeria, oletko samaa mieltä? Vai onko minun makuaistini vaan ihan kieroutunut. Itse laitoin 15 taatelia, mutta omaan makuuni vähän vähempikin olisi riittänyt. Nyt tästä tuli ihan liiankin hyvää ja tekee mieli kokoajan käydä jääkaapilla :D Otin oman banaanileipäni uunista himpun verran liian aikaisin ja tietysti malttamattomana vielä leikkasin leipää melkein heti uunista tulon jälkeen. Näin ei siis kannata tehdä, vaan kannattaa kärsivällisesti odottaa että leipä jäähtyy. Siitäkin huolimattta, että uunista tuleva tuoksu on aivan huumaava ja tekisi mieli maistaa heti. Joka tapauksessa maku oli ihan mieletön!


Terveellinen sokeriton ja gluteeniton banaanileipä - nuts for wellness


Paras sokeriton ja gluteeniton banaanileipä - nutsforwellness


Paras sokeriton ja gluteeniton banaanileipä (maidoton)

3 kypsää luomu banaania
10-15 tuoretta taatelia (riippuen kuinka makeaa haluat)
3 luomu kananmunaa
0,75 dl luomu kylmäpuristettu kookosöljy (sulana)
2,5 dl luomu gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl luomu mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljajauhetta
3 tl luomu ceylonin kanelia
1-2 tl kardemummaa
0,5-1 tl neilikkaa
ripaus merisuolaa
(+ esim. kuivattuja karpaloita tai pähkinärouhetta)

+ päälle yksi banaani halkaistuna ja saksanpähkinöitä murusteltuna


1.Lämmitä uuni 175 asteeseen. Poista taateleista kivet. Sekoita taatelit ja yksi banaani tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Muussaa kaksi muuta banaania kulhossa haarukalla. Ei haittaa jos jää hieman sattumia. Lisää taateli-banaaniseos kulhoon.

2. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää munat ja mausteet kulhoon. Sekoita leivinjauhe ja ruokasooda mantelijauhojen sekaan. Lisää kookosöljy, jauhoseos ja kauarahiutaleet taikinan ja sekoita.

3. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja koristele halkaistulla banaanilla ja saksanpähkinä muruilla. Paista 50-60 minuuttia tai kunnes puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Leikkaa vasta jäähtyneenä.


Gluteeniton ja sokeriton banaanileipä - nuts for wellness


Ihanaa sunnuntaita 💛


- Anna-Riikka

torstai 23. marraskuuta 2017

Ihana paahdettu paprika-tomaattikeitto (gl,v)

Helppoja kasvisruokia - paahdettu paprika-tomaattikeitto - nutsforwellness


Paahdetut kasviskeitot ovat ihania. Paahtaminen tuo kasviksiin ihan erilaista syvyyttä ja hieman makeuttakin. Suosittelen siis näkemään tämän pienen ylimääräisen paahtamisen vaivan, koska lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoista. Keitto on kokonaisuudessaan ihan äärimmäisen helppo valmistaa. Pilkotaan, paahdetaan ja soseutetaan. Tätä keittoa olen tarjonnut monesti illallisilla alkukeittona ja joka kerta on ollut erittäin tyytyväisiä syöjiä. Mutta on tätä syöty toki usein myös ihan arkiaterianakin. Olen käyttänyt tätä keittoa joskus myös pastakastikkeen pohjanakin! Erittäin toimiva respti siis :) Ruokaisuutta keittoon saa paahtamalla lisäksi siemeniä ja pähkinöitä pannulla. 


Kasvisruokareseptit - paahdettu paprika-tomaattikeitto - nutsforwellness


Ihana paahdettu paprika-tomaattikeitto (gl,v)
3-4:lle

4 punaista paprikaa
7 tomaattia (tai 500g paseerattua tomaattia)
1 punasipuli
5 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl vahvaa kasvislientä 
1 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta
2 dl kasvikermaa (tai tavallista)
1 tl chilijauhetta ( tai oman maun mukaan)
1tl savupaprikajauhetta
suolaa
pippuria

+ Lisäksi paahdettuja siemeniä ja pähkinöitä ja porkkanarieskaa jonka ohjeen löydät täältä


1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese ja pilko paprikat neljään osaan. Poista siemenet ja kannat. Asettele paprikat kuori ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kuoret alkavat mustua ja kupruilla. Madalla uunin lämpötila 200 asteeseen.

2. Ota paprikat uunista ja siirrä pelti sivuun. Peitä paprikat toisella leivinpaperilla tai laita ne kuumana pussiin tai rasiaan hetkeksi niin kuoret höyrystyvät ja irtoavat helpommin. 

3. Paprikoiden höyrystyessä pese ja pilko tomaatit neljään osaan. Kuori ja pilko sipuli myös neljään osaan. Kuori valkosipulit. Asettele tomaatit ja sipulit pellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Rouhaise pinnalle vielä hieman pippuria ja suolaa. Paahda 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.

4. Kuori sillä aikaa paprikat.

5. Keitä kasvisliemi ja lisää mukaan paahdetut kasvikset. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää sen jälkeen kerma, mausteet ja makeutus. Sekoittele hetki liedellä matalalla lämmöllä. Tarkista maku. Tarjoile paahdettujen pähkinöiden ja siemenien kanssa.


helpot kasvisruokareseptit - paahdettu paprikasosekeitto - nuts for wellness


Paahdettu paprika-tomaattikeitto - nuts for wellness


Lämpöä ja iloa päivääsi 💛


- Anna-Riikka

maanantai 20. marraskuuta 2017

Lämmittävä linssi-kvinoapata (gl,v)

helppoja kasvisruokia - linssi-kvinoapata - nutsforwellness


Olen kamppaillut viime viikot sinnikkään silmätulehduksen kourissa, joka nyt toivonmukaan lähtee paranemaan kun pääsin tänään vihdoin hyvän silmäkirurgin juttusille. Nythän on juuri ollut todella ärhäkkää adenovirusta liikkeellä pääkaupunkiseudulla. Minulla ilmeisesti ei kuitenkaan ollut kyse siitä, vaan silmäni ovat vain todella ärtyneet ja sen myötä tulehtuneet piilolinssien vuoksi. Silmäni ovat tällä hetkellä melko herkät myös tietokoneen ruudun valolle, joten mennään suoraan reseptiin. 

Tämä ruoka ei välttämättä voita kauneuskilpailuja, mutta on kyllä erittäin maistuvaa helppoa ja nopeahkoa arkikasvisruokaa. Ruoka valmistuu noin 45 minuutissa, josta suurin osa on hauduttelua.  


vegaaninen linssi-kvinoapata - nutsforwellness


Lämmittävä linssi-kvinoapata (gl,v)
4:lle

Loraus öljyä
1 pieni punasipuli
4 valkosipulin kynttä
n. 2-3 cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 porkkana
400g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
0,5-1 tl juustokuminaa
1 rkl garam masala mausteseosta
1 tl chilijauhetta (tai oman maun mukaan)
suolaa
pikku loraus vaahterasiirappia tai hunajaa
4 dl vettä
3 dl huuhdeltuja linssejä
1 dl huuhdeltua kvinoaa

+lopuksi loraus öljyä

1. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulit pannulla. Kuori ja raasta inkivääri sekä porkkana ja lisää pataan. 

2. Lisää tomaattimurska ja -pyree sekä mausteet pataan ja hauduttele 15 minuutin verran. Lisää hieman vettä tarvittaessa.

3. Huuhtele linssit ja kvinoa. Lisää pataan vesi, linssit ja kvinoa. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia, kunnes linssit ja kvinoa ovat kypsiä. Lorauta viimeisenä hieman öljyä ruokaan. Tarkista maku. Tarjoile sellaisenaan tai riisin kanssa.


helpot kasvisruoat - linssipata - nuts for wellness


Ihanaa päivää 💛


- Anna-Riikka

torstai 16. marraskuuta 2017

Täydellinen piparifudge (gl,v)

helpot jouluherkut piparifudge nutsforwellness


Tänään puhutaan taas jouluherkuista. Joulu on herkuttelun aikaa, eikä siinä ole mitään pahaa. Ei ole niinkään väliä mitä syöt joulun ja uuden vuoden välissä, vaan sillä, mitä syöt uuden vuoden ja joulun välissä. Mikä onkaan ihanampaa kuin nauttia hyvästä ruoasta läheisten ihmisten seurassa. Lapsena joulu keskittyi lahjoihin, mutta nykyään se on hyvän ruoan ja yhdessäolon juhla. Tänä vuonna meidän joulu on hieman erilainen, koska olen aattona töissä, jolloin meillä ei ole mahdollisuutta lähteä kummankaan meidän vanhempien luokse. Onneksi edes toisen vanhemmat pääsevät meille viettämään joulua. Vetovastuu on siis meillä, mikä on aika mukava juttu siinä mielessä, että pääsen kokkailemaan kaikkea vähän erikoisempaa. Että terveisiä vaan sinne jos luette :D

Jouluna menee helposti konvehtirasia jos toinenkin, mutta jos haluat kokeilla jotain uutta ja vähän terveellisempää niin kokeile näitä! Nämä piparkakun makuiset fudget ovat ihan taivaallisia ja todella helppoja valmistaa. Jos olet se tyyppi joka syö piparitaikinaa mieluummin kuin valmiita pipareita, niin tämä ohje on erityisesti sinua varten! Tämä maistuu siis mielestäni aivan piparitaikinalle. Vaikka et pitäisi taateleista niin suosittelisin silti antamaan näille mahdollisuuden. Piparkakkumauste on sen verran voimakkaan makuinen, että taateli ei maistu läpi vaan antaa lähinnä rakennetta ja makeutta. Ja se helppous. Ainekset käytännössä vain sekoitetaan keskenään blenderissä ja sen jälkeen vain odotellaan. Ihan mahtavaa!


taatelifudge gluteeniton ja vegaaninen nuts for wellness


terveelliset jouluherkut piparifudge - nutsforwellness


Taivaallinen piparifudge
 9kpl

0,5 dl kookosöljyä sulatettuna
20 tuoretta medjol taatelia
1 rkl kookosmannaa
2 tl piparkakkumaustetta
2 rkl raakakaakaojauhetta 

1. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Poista taateleista kivet. Sekoita mauste ja kaakaojauhe keskenään.

2. Sekoita kaikki aineet blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Massa on melko jäykkää.

3. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun pieneen pakasterasiaan ja painele tasaiseksi (minun oli 12cmx12cm).

4. Siirrä kylmään jähmettymään pariksi tunniksi.

5. Leikkaa jähmettynyt levy terävällä veitsellä sopiviksi suupaloiksi. Tarjoile viileänä.


maidoton taateliifudge - nuts for wellness


Voidaan hyvin 💛


-Anna-Riikka


Paras kikhernecurry (gl,v)

Kasvisruoka reseptit - kikhernecurry - nuts for wellness


Kasvisruoista ihan ehdottomia suosikkejani ovat erilaiset curryt. Mausteinen ja lämmittävä curry on täydellistä lohturuokaa etenkin näin kylmän ja pimeän aikaan. Marraskuu on ainakin minulle useimmiten vaikein kuukausi vuodesta juurikin sen pimeyden vuoksi. Töistä tullessa on jo ihan säkkipimeää ja päivä tuntuu olevan ohi, vaikka kello olisi vasta viisi. Pimeää on toki marraskuun jälkeenkin, mutta joulukuu yleensä menee ihan huomaamatta joulutohinoissa ja kun uuden vuoden yli päästään niin alkaakin jo pikkuhiljaa helpottaa. Nyt tämä pimeys harmittaa kuitenkin enemmän kuin ennen, koska tarvitsen päivänvaloa myös kuvaamiseen. Käytännössä viikossa ei ole kovinkaan montaa hetkeä jolloin en olisi valoisan aikaan töissä tai koulussa. Vapaapäivien aamupäivät ovat siis pyhitetty hyvin tehokkaaseen kokkailuun ja kuvaamiseen. Tietysti jos tästä jotain positiivista yrittää etsiä, niin onhan se myös hyvä, että jokin asia rajoittaa minua tekemästä tätä kaiken vapaa-aikani, niinkuin muuten varmaan tekisin. Onhan sitä huolehdittava myös ihmissuhteista ja muista asioista :)

Nyt, kuten arvata saattaa, minulla on ollut vapaapäivä. Tänään mieleni teki valmistaa ihanan täyteläistä currya. Tämä kikhernecurry on nopea ja helppo valmistaa ja on siitä syystä erinomainen arkiruoka kotiin ja/tai evääksi töihin. Kikherneet voi korvata osittain tai kokonaan toki muullakin, esimerkiksi kukkakaalilla tai tofulla. Bataatti sopii myös hyvin sekaan! Mausteisissa ruoissa suosittelen aina laittamaan ensin vähemmän mausteita ja maistelemaan. Etenkin jos teet ruokaa myös lapsille, niin on helpompi lisätä maustetta kuin ottaa pois. 


Paras kasviscurry kikherneistä - nutsforwellness


Paras kikhernecurry - kasvisruoka reseptit - nut for wellness


Paras kikhernecurry (gl,v)
6:lle

2 rkl kookosöljyä
n. 1 rkl punista currytahnaa
1 rkl garam masala mausteseosta
3 valkosipulin kynttä
600g tomaattimurskaa (1 ja puoli Muttia, voi laittaa myös 2 jolloin tulee tomaattisempi)
2 tetraa valmiita kikherneitä
1 tlk kookosmaitoa
4 rkl kookosmannaa
2-3 kaffirilimen lehteä
chilijauhetta
ripaus kardemummaa
n. 1-2 tl sitruunan tai limen mehua
1 rkl vaahterasiirappia
suolaa


1. Kuori ja pilko valkosipuli. Kuumenna kookosöljy kasarissa ja lisää currytahna ja garam masala mauste. Lisää valkosipuli ja kuullota muutama minuutti miedolla lämmöllä.

2. Lisää mukaan tomaattimurska ja huuhdellut kikherneet sekä kaffirilehdet. Hauduttele hetki miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen kookosmaito ja manna sekä loput mausteet. Tarkista maku. Hauduttele vielä hetki. Tarjoile esimerkiksi basmatiriisin kanssa. 

Vinkki! Saat pirteän keltaista riisiä lisäämällä riisin keitinveteen teelusikallisen kurkumaa.


Kasvisruoka - paras kikhernecurry - nutsforwellness


Lämpöä päivääsi 💛


- Anna-Riikka

perjantai 10. marraskuuta 2017

Gluteenittomat mustikka-timjami minigalettet

Gluteenittomat reseptit - mustikka timjami galette - nuts for wellness


Vihdoinkin minulla oli vapaapäivä ja pääsin kokkailemaan ja kuvailemaan. Tähän aikaan vuodesta on niin vähän valoa, ettei työ- tai koulupäivinä ole mahdollisuutta ehtiä kuvaamaan tuotoksiaan. Vapaapäivinä täytyy siis yrittää tehdä niin paljon kuin mahdollista niillä puitteilla mitä on. Noh, onneksi tätä pimeää aikaa ei kestä kuin vain semmoinen puoli vuotta :D Valoa ja aurinkoa on kyllä kieltämättä ikävä ihan muustakin syystä kuin kuvaamisen kannalta. Onneksi tuleva Aasian reissumme alkaa jo häämöttää ja katkaisee tämän talven. Ennen sitä nautiskellaan kuitenkin vielä monia ruokia ja herkkuja :)

Olen aivan kertakaikkisen ihastunut rustiikkisiin galetteihin niiden helppouden ja epätäydellisen ulkomuodon vuoksi. Galettea kehtaa tarjota vaikka lopputulos olisikin epäsymmetrinen ja rosoinen. Aikaisemmin postaamani suolainen punajuurigalette sai minut pohtimaan makeatäytteistä galettea esimerkiksi pikkujouluihin tai isänpäiväksi. Tai ihan vain viikonloppuherkuksi. Sen täytyisi olla jotain tuttua ja ihanaa ryyditettynä pienellä ripauksella juhlavuutta. Mustikka, sitruuna, kardemumma ja timjami, siinä se! Voisin kuvitella että joku ihana laadukas jäätelö vielä kruunaisi lopputuloksen. 


Helppo mustikkapiirakka - mustikka timjami galette - nutsforwellness


Gluteenittomat mustikka-timjamigalettet
8-10 kpl

Kuoritaikina:

3 dl tattarijauhoja
2,5 dl teff jauhoja
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
150 g luomu voita
2 dl vettä

+ jauhoja kaulimiseen
+ 1 luomu kananmuna reunojen voiteluun


1. Ota voi ja pilko se pieniin osiin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi ja vesi jauhoihin. 

2. Nypi kylmä voi jauhoihin tasaisesti ja painele taikina palloksi. Siirrä taikina suojattuna jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte.


Täyte:

reilu 6dl pakaste mustikoita (tuoreetkin käy)
2 rkl sitruunamehua
1 tl kardemummaa
1-2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
3 rkl perunajauhoja tai tapiokatärkkelystä
1tl chia siemeniä tai voi korvata myös 2 rkl jauhoja
1 dl kookos- tai intiaanisokeria 


1. Sulata jäiset mustikat siivilässä kuumalla vedellä.

2. Sekoita kulhossa mustikat ja loput aineet keskenään. Anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia jotta chia siemenet turpoavat.

3. Ota taikina jääkaapista ja jaa taikina 8-10 palloon. Kauli jauhojen avulla palloista kahden leivinpaperin välissä ohuita kiekkoja noin 15 cm halkaisijaltaan. 

4. Laita taikinakiekon keskelle täytettä reilun 2 rkl verran ja levitä täyte niin, että reunoille jää parin sentin verran tyhjää joka käännetään täytteen päälle.

5. Voitele reunat kananmunalla. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes taikinakuori on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.


Gluteeniton leivonta - mustikka galette - nutsforwellness


Terveelliset reseptit - mustikka timjami galette - nutsforwellness


Ihanaa viikonloppua 💛


- Anna-Riikka



tiistai 7. marraskuuta 2017

Terveelliset aamupalareseptit osa 2

Terveelliset aamupalareseptit - vihersmoothie - nuts for wellness


Törmään niin paljon kysymyksiin terveellisistä aamupalavaihtoehdoista, että päätin tehdä jatko-osan edelliselle suositulle aamupalapostaukselleni. Päivän ensimmäisen aterian valinnat heijastuvat helposti meidän koko päivän syömisiin ja mielitekoihin kuin myös energiatasoihin. Kun päivän aloittaa värikkäillä kasviksilla ja marjoilla, on hyvin todennäköistä, että hyvät valinnat seuraavat myös myöhemmillä aterioilla. Elimistö alkaa janota tuoreita raaka-aineita.

Nyt eletään sellaista aikaa vuodesta, jolloin ainakin oma ihoni kuivuu ja sen myötä myös kutisee inhottavasti. Uskoisin, että siellä on joku muukin joka kokee samaa tuskaa tällä hetkellä. Jatkuva rasvaaminen ei varsinaisesti ratkaise ongelmaa, vaan korjausliikkeitä kannattaa lähteä tekemään ravinnon kautta. Tämän postauksen aamupalavinkit sisältävät smoothieita joihin on valittu aineksia ihon hyvinvointia tukemaan. Olen nyt kahden viikon ajan hoitanut ihoani ruokavaliolla ja huomaan jo nyt selvästi muutoksen parempaan, jee! :)

Kuivalle iholle on tärkeää syödä riittävästi hyvänlaatuisia rasvoja. Näitä ovat erilaiset kylmäpuristetut öljyt, kuten esimerkiksi hamppuöljy, kookosöljy, manteliöljy, avocadoöljy ja pellavansiemenöljy. Yleisesti ottaen rasvoja on hyvä saada eri lähteistä. Haluan nostaa esiin vähän tuntemattomamman hamppuöljyn, joka sisältää kattavasti elimistölle välttämättömiä omega-rasvahappoja, mitkä ovat tärkeitä myös ihosolujen hyvinvoinnille. Hyviä rasvoja saa myös esimerkiksi avocadosta, siemenistä ja pähkinöistä. Avocadot sisältävät iholle hyödyllisiä vitamiineja kuten A-,E- ja C -vitamiinia sekä biotiinia. Siemenistä ja pähkinöistä taasen saadaan rasvojen ja E-vitamiinin lisäksi esimerkiksi sinkkiä ja seleeniä, jotka ovat niin ikään myös iholle tärkeitä kivennäisaineita.

Kaikki värikäs ja tuore ovat hyväksi iholle ja keholle, mutta listaan tähän muutamia esimerkkejä. Ihon hyvinvointia tukevia ruoka-aineita ovat mm;

Mustikka
Mustikan sisältämät antioksidantit suojaavat ja uudistavat ihoa, sekä auttavat rakentamaan kollageenikuituja jotka pitävät ihon kimmoisampana. Muita supermarjorja iholle ovat tyrni ja mustaherukka.

Pinaatti
Pinaatti sisältää mm A-, E- ja C-vitamiinia sekä rautaa, jotka vahvistavat ihoa. Pinaatissa on myös folaattia, joka tukee ihon kosteustasapainoa.

Porkkana
Porkkana tunnetaan parhaiten sen sisältämästä beetakaroteenista. Elimistö muuttaa beetakaroteenin A-vitamiiniksi, joka on ihon hyvinvoinnille tärkeä vitamiini. Beetakaroteeni toimii myös vahvana antioksidanttina. Porkkanan lisäksi myös esimerkiksi bataatti on hyvä beetakaroteenin lähde.

Mango
Mango sisältää mm. A-, C- ja E-vitamiinia jotka pitävät ihon hehkeänä.

Tomaatti
Tomaatin lykopeeni tukee ihon kosteustasapainoa. Tomaatin lykopeeni on elimistön hyödynnettävissä parhaiten pyreenä.

Parsakaali
Parsakaalissa on paljon hyviä vitamiineja ja kivennäisaineita iholle kuten sinkkiä, C-vitamiinia ja A-vitamiinia. 


Ihon hyvinvointia tukevia lisäravinteita ovat mm. spirulina, kollageeni ja optiMSM. Ja tietysti on hyvä kiinnittää huomiota myös riittävään veden juontiin ja unen saantiin.


Ja sitten päästään smoothieresepteihin :)



Terveelliset aamupalat - smoothie - nuts for wellness



Vihersmoothie (gl,v)

kourallinen parsakaalin kukintoja
1 avocado
1 isohko päärynä
1 kiiwi
2 rkl hamppurouhetta
pikku loraus hamppuöljyä
reilusti sitruunamehua (oman maun mukaan)
vettä


1. Poista kivi avocadosta. Sekoita aineet blenderissä tai sauvasekoittimella.



Aamupalasmoothie - nutsforwellness



 Mustikka-avocado smoothie (gl,m)

1 avocado
2 dl mustikoita
6 kuutiota pakaste pinaattia (tai kourallinen tuoretta)
2-3 rkl hamppurouhetta
1-2 rkl kollageenijauhetta
puolikas banaani
1 dl vettä

1. Poista kivi avocadosta. Sekoita aineet keskenään blenderillä tai sauvasekoittimella.



Smoothieresepti - nuts for wellness



Mango-porkkana smoothie (gl,v)

2 dl pakaste mangoa
2 pienehköä luomu porkkanaa paloiteltuna
n. 1-2cm pala luomu inkivääriä
puolikas luomu banaani
1-2 rkl luomu sitruunamehua
3 rkl proteiinijauhetta
0,5 tl vaniljajauhetta
n. 1 dl vettä

1. Sulattele mangoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori inkivääri.

2. Sekoita aineet keskenään blenderissä tai sauvasekoittimella.



Kaipaatko kiinteämpää ruokaa aamupalalle? Siinä tapauksessa saattaisit pitää tästä reseptistä



Ihanaa päivää 💛


- Anna-Riikka

perjantai 3. marraskuuta 2017

3 raaka-aineen snickersit (gl, v)

helpot terveelliset herkut - 3 raaka-aineen snickers - nutsforwellness


3 raaka-aineen snickers gluteeniton ja vegaaninen - nutsforwellness


Nyt on kuulkaas semmonen homma, että parempien harkkujen valmistus ei tästä paljon helpommaksi enää mene! Koekeittiössä on valmistettu näitä jo monta monituista kertaa ja joka kerta on päädytty taivastelemaan kuinka mielettömän hyviä ne voivatkaan olla. Satsi on kadonnut jääkaapista aina ennen kuin olen ehtinyt kameraa kaivaa esiin, joten en ole saanut päivitettyä ohjetta blogiini. Nyt vihdoin päätin jakaa tämän ihanuuden myös teille! Tämä herkku on niin täyttä tavaraa, että 1-2 konvehtia vie taatusti makeanhimon mennessään.

 Nyt mennään jo marraskuuta ja monilla katse alkaa olla jo tulevassa joulussa. Tämä herkku on esimerkiksi mainio lahja paketoituna hienoon rasiaan. Itse tehdyt terveellisemmät ja herkulliset konvehdit ilahduttavat varmasti. Mitä jos tänä vuonna suklaakalenterin korvaisikin raakasuklaakalenteri? Luulen, että meillä tämän vuoden joulukalenteri on jääkaapissa säilytettävää mallia ;)

Nämä sopivat erinomaisesti tarjottavaksi myös erilaisiin juhliin tai kahvipöytään. Reseptin helppous piilee valmiissa raakasuklaarouheessa, joka vain sulatetaan vesihauteessa. Ole tarkkana, ettet sulata massaa liian kuumassa vesihauteessaa, jotta kaakaon mahtavat ravintoaineet säilyvät. Raakasuklaata voi tietysti tehdä itsekin, mutta välillä on vaan kiva päästä helpommalla. Itse olen täysin ihastunut Foodinin M!ilk raakasuklaarouheeseen joka saa maitosuklaamaisuutensa kookosmannasta. Ah, niin helppoa ja hy-vää! Foodinilta löytyy myös toinen hyvä valmis raakasuklaarouhe chai-appelsiini, joka myös on todettu toimivaksi tässä ohjeessa. Sen maku on selvästi mausteisempi ja jouluisampi. 


3 raaka-aineen snickers - nutsforwellness

3 raaka-aineen snickers vegaaniset konvehdit nuts for wellness


3 raaka-aineen snickers (gl,v)

n. 1 dl Foodinin M!ilk raakasuklaarouhetta
6-8 tuoretta taatelia
luomu maapähkinävoita oman maun mukaan


1. Sulata suklaarouhe vesihauteessa kunnes suklaa on juoksevaa.

2. Halkaise taatelit sivusuunnassa, mutta ei kokonaan halki. Poista kivet.

3. Täytä taatelit maapähkinävoilla ja pyörittele sen jälkeen taatelit raakasuklaassa.

4. Siirrä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

5. Herkuttele hyvässä seurassa.


terveellinen snickers (gl,v) - nuts for wellness


Ihanaa viikonloppua ihanat 💛


- Anna-Riikka

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...