Vihdoinkin minulla oli vapaapäivä ja pääsin kokkailemaan ja kuvailemaan. Tähän aikaan vuodesta on niin vähän valoa, ettei työ- tai koulupäivinä ole mahdollisuutta ehtiä kuvaamaan tuotoksiaan. Vapaapäivinä täytyy siis yrittää tehdä niin paljon kuin mahdollista niillä puitteilla mitä on. Noh, onneksi tätä pimeää aikaa ei kestä kuin vain semmoinen puoli vuotta :D Valoa ja aurinkoa on kyllä kieltämättä ikävä ihan muustakin syystä kuin kuvaamisen kannalta. Onneksi tuleva Aasian reissumme alkaa jo häämöttää ja katkaisee tämän talven. Ennen sitä nautiskellaan kuitenkin vielä monia ruokia ja herkkuja :)
Olen aivan kertakaikkisen ihastunut rustiikkisiin galetteihin niiden helppouden ja epätäydellisen ulkomuodon vuoksi. Galettea kehtaa tarjota vaikka lopputulos olisikin epäsymmetrinen ja rosoinen. Aikaisemmin postaamani suolainen punajuurigalette sai minut pohtimaan makeatäytteistä galettea esimerkiksi pikkujouluihin tai isänpäiväksi. Tai ihan vain viikonloppuherkuksi. Sen täytyisi olla jotain tuttua ja ihanaa ryyditettynä pienellä ripauksella juhlavuutta. Mustikka, sitruuna, kardemumma ja timjami, siinä se! Voisin kuvitella että joku ihana laadukas jäätelö vielä kruunaisi lopputuloksen.
Gluteenittomat mustikka-timjamigalettet
8-10 kpl
Kuoritaikina:
3 dl tattarijauhoja
2,5 dl teff jauhoja
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
150 g luomu voita
2 dl vettä
+ jauhoja kaulimiseen
+ 1 luomu kananmuna reunojen voiteluun
1. Ota voi ja pilko se pieniin osiin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi ja vesi jauhoihin.
2. Nypi kylmä voi jauhoihin tasaisesti ja painele taikina palloksi. Siirrä taikina suojattuna jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte.
Täyte:
reilu 6dl pakaste mustikoita (tuoreetkin käy)
2 rkl sitruunamehua
1 tl kardemummaa
1-2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
3 rkl perunajauhoja tai tapiokatärkkelystä
1tl chia siemeniä tai voi korvata myös 2 rkl jauhoja
1 dl kookos- tai intiaanisokeria
1. Sulata jäiset mustikat siivilässä kuumalla vedellä.
2. Sekoita kulhossa mustikat ja loput aineet keskenään. Anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia jotta chia siemenet turpoavat.
3. Ota taikina jääkaapista ja jaa taikina 8-10 palloon. Kauli jauhojen avulla palloista kahden leivinpaperin välissä ohuita kiekkoja noin 15 cm halkaisijaltaan.
4. Laita taikinakiekon keskelle täytettä reilun 2 rkl verran ja levitä täyte niin, että reunoille jää parin sentin verran tyhjää joka käännetään täytteen päälle.
5. Voitele reunat kananmunalla. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes taikinakuori on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Ihanaa viikonloppua 💛
- Anna-Riikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti