perjantai 20. lokakuuta 2017

Kauheeta! Etkö sä koskaan herkuttele?

Hassua, että aika usein tämmöinen kysymys tulee vastaan, kun puhutaan opinnoistani ja terveellisestä ruokavaliosta. Terveellinen ruokavaliohan ei ole joku yksi tietty ruokavalio, vaan se ottaa huomioon jokaisen yksilölliset lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet. Mutta tällä kertaa ei syvennytä siihen, vaan nyt puhutaan herkuttelusta. Haluan hieman avata omaa näkökantaani. Toki jo blogini reseptejä tarkastellessa voi huomata että herkuttelen hyvinkin paljon :D

 Otsikon kysymys herättää minussa vastakysymyksiä. Kuinka niin? Miksi herkku on yhtäkuin karkkipussi, sipsit, pulla, keksit tai jäätelö? Kuka on määrittänyt mitä on herkku? Puhtaan ja ravitsevan ruoan syöminen mielletään jotenkin todella tiukaksi ja sallimattomaksi, jolloin vedetään vain naama irvessä ituja ja kuivia salaatinlehtiä. Näin vähän kärjistäen. Voihan näillä asioilla ampua pahasti ylikin ja ongelmia muodostuu yleensä siinä vaiheessa, kun ruoka ja syöminen alkaa aiheuttaa liiallista stressiä. Syömme monta kertaa päivässä, ruoan ei siis pitäisi olla stressaavaa. Omalla kohdallani voin sanoa, että vaikka syönkin ns. terveellisesti omaa kehoa kuunnellen, en edes koe, että noudattaisin mitään ruokavaliota. Enkä noudatakaan. Vaikka en syö jotain tiettyjä asioita, ei se tarkoita, että olisin hampaita kiristellen kieltänyt ne itseltäni. Kokemukseni mukaan niistä vain ei tule niin hyvä olo kuin jostain muusta, joten valitsen sen muun. Hyvä olo motivoi minua. Herkuttelen joka päivä syömällä sellaista ruokaa, josta nautin ja mistä tulee hyvä olo. Terveellisesti syöminen ei siis suinkaan tarkoita ruoasta nauttimisen loppumista. Päinvastoin :)

Minulle herkut tarkoittavat nykyään ihan jotain muuta, kuin lisä- ja väriaineilla täytettyjä karkkeja tai mäkkärin kerrosateriaa. Niitäkin annan itseni syödä jos mieli tekee. Mutta ei vaan tee mieli. Paitsi että karkkeja tekee joskus mieli, ja silloin käyn ostamassa niitä, niinkuin tein muutama päivä sitten. Mutta huomasin taas, että en saanutkaan niistä sitä mielihyvää, mitä saan jostain luonnollisemmasta herkusta. Sen sijaan sain karkeista vanhoja tuttuja oireita.

Olen omalla kohdallani huomannut, että valkoinen sokeri ei vain sovi minulle. Se koukuttaa minut ja tekee minusta ärtyisämmän, levottomamman ja väsyneemmän. Lisäksi saan siitä monesti outoa ihottumaa, joka kuitenkin häviää kun lopetan valkosokerituotteiden syömisen. Voihan kaikki olla sattumaakin, mutta minulle nämä riittävät todisteeksi siitä, että en halua valkoista sokeria syödä. En saa samoja oireita taateleista, banaanista, hunajasta, vaahterasiirapista tai kookossokerista joita käytän makeuttamiseen. Ne myös maistuvat suuhuni paljon paremmalta. Sokeriahan nämä kaikki muutkin ovat, eikä niitäkään pidä ylenmäärin syödä, mutta esimerkiksi taateleista tai banaaneista saa samalla paljon hyviäkin ravintoaineita.

 Jos tuntuu, että suun pitää käydä kokoajan, voi syy olla liian vähäinen ravinteiden saanti. Venyykö ateriavälit liian pitkiksi? Pelkästään lisäämällä tuoreita kasviksia ja hyviä rasvoja ruokavalioon, voi huomata merkittävän eron myös herkkuhimossa. Ja sitten kun herkkuhammasta kolottaa, voi tehdä tavallisesta herkusta terveellisemmän version, joka maistuu vähintääkin yhtä hyvälle, mutta ei aiheuta ikäviä sivuoireita :)

Tässä esimerkiksi vähän terveellisempi versio omena-kaurapaistoksesta ja vaniljajäätelöstä joka kuuluu omiin syksyn suosikkiherkkuihin.


Terveellinen omena-kaurapaistos gluteeniton ja vegaaninen - Nuts for wellness


Terveellisempi omena-kaurapaistos (gl,v)

4 kotimaista omenaa
4 dl gluteenittomia luomu kaurahiutaleita
3 rkl luomu kookosöljyä
2 rkl luomu maapähkinävoita tai muuta pähkinätahnaa (ilman sokeria)
2 rkl vaahterasiirappia (tai makusi mukaan)
3 rkl ceylonin kanelia ( tai makusi mukaan)
1 tl kardemummaa (tai makusi mukaan)
ripaus aito vaniljajauhetta


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese ja pilko omenat. Voitele vuoka kookosöljyllä tai vuoraa leivinpaperilla. Sulata kookosöljy vesihauteessa.

2. Laita omenat vuokaan ja laita mukaan kaneli ja kardemumma. Sekoita. Kaada päälle kaurahiutaleet.

3. Sekoita kookosöljy, maapähkinävoi ja vaahterasiirappi keskenään. Kaada seos kaurahiutaleiden päälle ja sekoita kaikki aineet sekaisin vuoassa. Ripottele päälle vielä hieman kanelia halutessasi. Paista noin 20 minuuttia tai kunnes omenat ovat kypsiä ja pinta saanut hieman väriä.


Vegaaninen vaniljajäätelö

2 jäistä banaania
aito vaniljajauhetta makusi mukaan


1. Pilko banaanit ja pakasta vähintään 4 tuntia.

2. Soseuta jäiset banaanit blenderissä tai tehokkaalla sauvasekoittimella kunnes koostumus on pehmismäistä. Lisää lopuksi vaniljajauhe ja sekoita lusikalla. Tarjoile heti.



Gluteeniton ja maidoton omena-kaurapaistos - nutsforwellness


Ei stressata 💛


- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...