lauantai 24. helmikuuta 2018

Vegaaniset ja gluteenittomat letut

Vegaaniset letut - nutsforwellness


Letut ovat olleet kautta aikojen yksiä suosikkiherkkujani. Muistan yhä lapsuudesta mummolan isot räiskälepinot ja sen tuoksun 💛 Pystyn vieläkin mielessäni istumaan mummolan keltaisen pöydän ääreen ja maistamaan ne letut. Mansikkahillolla tai ihan vaan sokerilla. Muistan myös teini-iästä ajan jolloin käytännössä elin lätyillä. Paistoin lähestulkoon joka päivä lättyjä koulupäivän jälkeen. Varmaan sanomattakin selvää etten silloin ollut yhtä kiinnostunt ravitsemuksesta kuin nyt :D

Letut kuuluvat vieläkin suosikkeihin, niin makeana kuin suolaisenakin. Reseptiikka on kylläkin muuttunut jonkin verran. Nykyään teen letut aina kasvimaitoon, eikä niihin kuulu vehnäjauhot tai valkoinen sokeri. Näköjään taikina onnistuu helposti myös ilman munia. Alussa näytti ettei taikina pysy kasassa, mutta kun taikina oli turvonnut hieman niin paisto olikin todella helppoa ja kaikki pysyivät ehjinä. Banaani ei ole taikinassa pakollinen, minulla vain sattui olemaan yksi juuri sopiva yksilö odottamassa.

Mansikkahillo on edelleen lyömätön täyte. Nämä letut syötiin tällä kertaa mansikka-basilikahillolla, joka syntyy niinkin helposti kuin muussaamalla mansikat ja hienontamalla sekaan tuoreita basilikan lehtiä. Maketutukseen käytin vaahterasiirappia.

Jos teet suolaisia lettuja, jätä vain suluissa olevat aineet pois. Itse rakastan kardemummaa ja laitan sitä myös suolaisiin lettuihin, mutta jos et ole yhtä suuri fani niin sen voi myös jättää pois :)


Gluteenittomat, maidottomat ja munattomat letut - nuts for wellness


Vegaaniset ja gluteenittomat letut

1 l mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 banaani
1 rkl psylliumia
4 rkl perunajauhoja
2,5 dl tattarijauhoja
(1 tl kanelia)
0,5 tl kardemummaa
(0,5 tl vaniljajauhetta)
raffinoimatonta suolaa
(+1 rkl vaahterasiirappia)

+ kookosöljyä paistamiseen


1. Muussaa banaani haarukalla tasaiseksi mössöksi. Lisää kasvimaito ja psyllium ja anna tekeytyä hetki.

2. Lisää loput aineet ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

3. Kuumenna rasva pannulla ja kaada taikinaa ohut kerros paistumaan. Kun pintapuoli on hyytynyt ja pohja saanut kullanruskean värin, käännä lettu ja paista toiseltakin puolelta. Taikinaa kannattaa sekoittaa joka kerta ennen kun laitat uuden letun paistumaan.

4. Herkutele hyvässä seurassa:)


Gluteenittomat ja vegaaniset letut - nutsforwellness



Me lähdetään nyt nauttimaan näistä aurinkoisista talvikeleistä Nuuksioon. Eväät reppuun ja metsään, onko parempaa 🙏


Aurinkoista viikonloppua 💛


- Anna-Riikka



Nuts for wellness myös facebookissa ja instagramissa

1 kommentti:

  1. Tällä ohjeella tein. Laitoin itse yhden kanamunan taikinan joukkoon. Kolme lasta ja minä syötiin masut täyteen herkkulettuja. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...