tiistai 3. lokakuuta 2017

Vegaaninen mustaherukka-taatelikinuski boston (gl, hiivaton)

mustaherukka reseptit - gluteeniton ja hiivaton mustaherukkaboston taatelikinuskilla - nuts for wellness


Huomenna vietetään korvapuustipäivää ja eihän silloin sovi olla syömättä pullaa. Blogini lyhyen historian suosituin resepti on ollut tämä vegaaninen ja gluteeniton korvapuusti josta olen saanut hirmuisesti hyvää palautetta. Jos et ole vielä kokeillut reseptiä niin nyt kannattaa ehdottomasti kokeilla! Taikina on todella helppo ja nopea valmistaa. Ei kohotteluja eikä vaivaamista. Ei hiivaa, ei maitoa, ei munia, ei valkoista sokeria. Tämän päivän boston on leivottu samalla pohjalla, vain täyte on vaihdettu toiseen. Tai itseasiassa tähän reseptiin tein pullataikinan lähes tuplana jotta pullasta tulee korkeampi. Lisäsin taikinaan myös hieman kanelia, koska sitä ei tule tällä kertaa täytteeseen. 

Tämän päivän täytteeseen tulee ihanaa taatelikinuskia ja mustaherukkaa joka on maustettu ripauksella kardemummaa. Mustaherukka ja kardemumma sopivat yhteen aivan täydellisesti! Olen valmistanut täytettä nyt kolme kertaa kahden päivän aikana hioakseni reseptiä ja olen huomannut, että tarkkoja määriä ei voi antaa, koska marjojen maku ja "vetisyys" vaihtelee aika paljon. Olen testannut oman sadon mustaherukoilla ja kaupan pakastealtaan musteherukoilla. Joten ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia ja kannattaa maistella ja säädellä aineita itse. Täytteen tulee olla riittävän paksua, lähes hyytelöä, jotta se ei valu pullasta ulos. Aloita valmistus mustaherukkatäytteestä koska se tulee levittää taikinan päälle jäähtyneenä. Valmista sen jälkeen pullataikina ja kinunskin voit valmistaa sillä aikaa kun pullataikina vähän tekeytyy.


nuts for wellness - vegaaninen hiivaton mustaherukka pulla resepti



Terveellisempi mustaherukka-taatelikinuski pulla (gluteeniton, vegaaninen, hiivaton)
(vuoan halkaisija 20cm)

Mustaherukkatäyte:

n. 2,5 dl jäisiä mustaherukoita
1-2 dl vettä
n. 2-3 rkl perunajauhoja
3 rkl intiaani-/ kookossokeria tai 3-4 tuoretta taatelia
0,5 tl aito vaniljajauhetta
0,5 tl kardemummaa

1. Mittaa kattilaan mustaherukat ja 1dl vettä sekä haluamasi makeutus. Keitä hetki sekoitellen ja siirrä hetkeksi sivuun. 
2. Sekoita aluksi 2 rkl perunajauhoja n. 0,5 desilitraan vettä ja kaada se mustaherukoiden joukkoon ja sekoita. Siirrä kattila takaisin levylle ja kiehauta. Muista sekoitata kokoajan lusikalla. Jos koostumus on vielä liian löysää niin lisää hieman perunajauhoja. Paakut vältät kun sekoitata jauhot aina pieneen määrään vettä. Siirrä täyte jäähtymään ja lisää mukaan loput mausteet. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutusta.


Taatelikinuski:

12-14 tuoretta taatelia
n. 2-3 rkl kookosmannaa
n. 1 dl vettä
0,5 tl aito vaniljajauhetta

1. Poista taateleista kivet ja pilko pienemmiksi paloiksi. Laita taatelit kattilaan ja lisää joukkoon vesi ja kookosmanna. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sen jälkeen laske lämpöä hieman. Sekoittele seosta jolloin taatelit hajoavat. Siirrä sivuun ja lisää vanilja.


pullataikina:

3 pientä kypsää luomu banaania
1 dl kookosöljyä
4 dl gluteenittomia kaurajauhoja
reilu 4 dl mantelijauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 rkl psylliumia
1 tl ceylonin kanelia
1 tl aito vaniljajauhetta
1 tl kardemummaa
2 rkl vaahterasiirappia
ripaus laadukasta suolaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Kuori ja muussaa banaanit haarukalla.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää Banaani, kookosöljy ja vaahterasiirappi kuivien aineiden joukkoon ja sekoita käsin kiinteäksi palloksi. Anna taikinan tekeytyä noin 5 minuuttia (jotta psyllium vaikuttaa)

3. Aseta taikinapallo leivinpaperin päälle ja toinen leivinpaperi taikinapallon päälle. Kauli taikina tasaiseksi suorakaiteen malliseksi levyksi.

3. Levitä taatelikinuski taikinalevyn päälle. Jätä noin lusikallinen kinuskia kattilaan. Voit valmistaa siitä kuorrutetta päälle, lisäämällä vähän vettä jolloin kinuskista tulee hieman juoksevampaa. Levitä sen jälkeen mustaherukkatäyte taatelikinuskin päälle. Rullaa sen jälkeen taikina rullaksi. Rullausta helpottaa kun nostat ja työnnät leivinpaperia samalla kuin rullaat taikinaa. 

4. Jaa taikinarulla 8 osaan ja asettele irtovuokaan.

5. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kullan ruskean värin.

6. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Koristele halutessasi kinuskikuorrutteella. Pulla on mielestäni parhaimmillaan kun se on ollut muutaman tunnin jääkaapissa.


Nuts for wellness - gluteeniton, hiivaton, vegaaninen mustaherukka boston taatelikinuski


Pullantuoksuista tiistaita 💛


- Anna-Riikka



4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, kuulostaa ihanalle! Olisiko ehdottaa jotain kookosmannan tilalle? Entäs kaurajauhon kun olen täysin viljaton. Käviskö kookosjauho?

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta, kuulostaa ihanalle! Olisiko ehdottaa jotain kookosmannan tilalle? Entäs kaurajauhon kun olen täysin viljaton. Käviskö kookosjauho?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kookosmannan ja veden voi korvata kookosmaidolla. Tai sitten ihan vain vedellä. Kookosjauhoa ehdottaisin itsekin viljattomaan versioon, mutta en ole sitä itse kokeillut, joten tämä on vain arvaus :)

      Poista
    2. Kaurajauhot voi myös korvata kokonaan mantelijauholla :)

      Poista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...