Taas niitä päiviä kun kaapissa ei ole mitään ruokaa, mutta kauppaanlähtökään ei ole vaihtoehto. Täytyy siis yrittää kaapia kaappien kätköistä jotain syötäväksi kelpaavaa. Jääkaapista löytyy porkkanoita ja maapähkinävoita, saisikohan niistä jotain aikaan? Hetken päästä huomaan kauhovani suuhuni todella herkullista ja ravitsevaa sosekeittoa. Hyvin usein olemattomilta tuntuvista aineista syntyykin ihan mahtavia ruokia. Olen viime aikoina tietoisesti yrittänyt vähentää kaupassa käyntiä, koska näin pieneksi perheeksi ruokamenomme ovat mielestäni aivan liian suuret. Hintalappua nostavat tietysti myös luomun suosiminen ja runsas kasvisten ja marjojen käyttö, etenkin näin lopputalvesta kun itse kerätyt marjat ovat loppuneet. Suurimpana ongelmana koen kuitenkin sen, että kun kaupasta lähdetään ostamaan yhtä ainesosaa niin tullaan kotiin kahden täyden ruokakassin kanssa. Tähän ongelmaan ratkaisuna olisi varmasti parempi suunnitelmallisuus viikon ruoista ja sitä tässä yritänkin opetella. Haastavaahan siinä on se, että miten muka voin etukäeteen tietää mitä tekee mieli syödä vaikka kolmen päivän päästä? :D Harjoitukset jatkuvat...
Maapähkinävoi ja porkkana sopivat mielestäni yhteen todella hyvin ja makumaailma on hieman Thai -tyyppinen. Ihmettelen myös, miksi en aikaisemmin ole lisännyt sosekeittoon pähkinätahnoja. Nehän tuovat keittoon myös mukavasti ruokaisuutta. Tietysti jos et pidä maapähkinävoin mausta niin kannattaa korvata se jollain muulla pähkinätahnalla tai jättää kokonaan pois. Porkkanoiden paahtaminen uunissa sipulien kanssa tuo keittoon ihanan säväyksen joten kannattaa nähdä se pieni extravaiva :) Keitosta tulee melko paksua, joten loppuvaiheessa voi lisätä vettä sen verran että koostumuksesta tulee mieleinen.
Paahdettu porkkanasosekeitto maapähkinävoilla (gl,v)
4:lle
700g luomu porkkanoita
4 luomu valkosipulinkynttä
1 sipuli
oliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
chilijauhetta
suolaa
pippuria
6 dl kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
0,5-0,75 dl luomu maapähkinävoita (makeuttamaton)
1 tölkki luomu kookosmaitoa
1-2 tl kurkumajauhetta
1-2 limen mehu
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja pilko porkkanat, valkosipuli ja sipuli. Laita kasvikset leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Sekoita joukkoon oliiviöljy, vaahterasiirappi ja mausteet ja paahda uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kypsiä. Pienet porkkanan palat kypsyvät nopeammin.
2. Huuhtele ja keitä sillä aikaa linssit. Kun linssit ovat valmiita lisää joukkoon pähkinävoi, kookosmaito, kurkuma ja lime. Lisää lopuksi paahdetut kasvikset ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä.
3. Koristele tuoreella korianterilla tai muilla yrteillä ja nauti.
Lisää keittoja: Ihana paahdettu paprika-tomaattikeitto
Vähän hifimpi pinaattikeitto
Maailman paras vegaaninen lissikeitto
Lempeä kasvissosekeitto
Iloa ja aurinkoa 💛
- Anna-Riikka
Nuts for wellness myös facebookissa ja instagramissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti