sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Näillä vinkeillä rakastut vihersmoothieihin

Oikeasti hyvänmakuinen vihersmoothie - nutsforwellness


Joulun herkuttelut ovat takana ja moni miettii laihduttamista ja/tai elämäntaparemonttia. Ei ole ihme, jos olo on tukkoinen ja tekee mieli keventää. Perinteiset jouluruoat eivät juurikaan pidä sisällään tuoreita tai värikkäitä kasviksia ja siksi olo onkin nuutunut. Ainakin itse huomasin, että elimistö suorastaan huusi vihersmoothieita. Tässä huomaa taas sen, kun tottuu joka-aamuiseen smoothieen niin keho kyllä myös kaipaa sitä jos tulee useampi aamu jolloin se jää väliin. 

Ymmärrän kyllä, että vihersmoothie ei välttämättä kuulosta monenkaan korvaan kovin herkulliselta. Mieleen tulee ehkä kitkerältä maistuva nurmikonleikkuujätettä muistuttava litku jota juodaan hampaat irvessä. Ajatus ei ole kovin houkutteleva. Mutta usko pois, vihersmoothieista saa helposti erittäin maistuvia ja suorastaan koukuttavia. Huomaat nopeasti kuinka energiatasosi nousevat, et kaipaa enää niin paljoa kahvia, ihosi hehkuu elinvoimaa, eikä makeaakaan tee enää mieli niinkuin ennen. Tämän kaiken seurauksena myös ikävät turvotukset vähenevät. Ihan mahtavaa ainetta siis! Olenkin saanut kyselyjä kuinka vihersmoothieista saisi maistuvia ja etenkin niin, että lapsetkin saisi juomaan niitä. Kirjoitan nyt muutaman vinkin joilla pääset alkuun ja rakkautesi vihersmoothieita kohtaan syttyy.


Miten tehdään hyvä vihersmoothie? - nuts for wellness


Kuinka siis onnistua vihersmoothien kanssa?

1.  Suurin virhe tapahtuu yleensä siinä, että blenderiin heitetään heti kaikkea mahdollista sekaisin. Lähdetään innolla kauppaan ostamaan kilokaupalla kaikkea vihreää. Mitä enemmän, sen parempi. Nyt laitetaan asiat kerralla kuntoon ja korvataan koko vuoden vitamiinit. Onhan se varma että se ei maistu hyvälle, eikä varmasti tule tehntyä toista kertaa. Ja kyllä, olen myös itse tehnyt tämän virheen. 

-> Parempi ja kestävämpi tapa on lisätä vähitellen lempismoothiesi sekaan erilaisia vihreitä asioita. Aloita vaikka niin, että alkuun smoothiessasi on 80% hedelmiä ja 20% vihreää. Makunystyröiden tottuessa lisäät vihreiden määrää vähitellen niin, että lopulta smoothiesi on 60% hedelmää ja 40% vihreää. Tai 50% - 50%. Tai jopa 30% - 70%. Mutta etene omaan tahtiisi. Tärkeintä on tehdä vihersmoothiesta rutiinia ja vieläpä mukava rutiini. Vaihtele aineksia niin saat kattavimmin eri ravintoaineita.

2. Helppoja vihreitä joita itsekin suosin ovat pinaatti, parsakaali, lehtikaali ja kurkku. Muista myös erilaiset ihanat yrtit, kuten minttu, basilika ja sitruunamelissa. Älä kuitenkaan sekoita kaikkea mahdollista sekaisin, vain 2-3 eri vihreää on hyvä määrä. Samoin hedelmien kanssa 2-3 eri hedelmää on sopiva määrä.

3. Sitrukset kääntävät hyvin vihreää makua, puristankin aina smoothieen vähän limeä tai sitruunaa. Myös inkivääri on ihana!

4. Vihersmoothie on parasta kylmänä. Käytä smoothieen jäitä tai pakastehedelmiä. 

5. Hyviä hedelmiä jotka taittavat hyvin vihreää makua ja tekevät lopputuloksesta kauniin vihreää (vihreiden kanssa) ovat esimerkiksi mango, appelsiini tai ananas. Myös omena, päärynä ja etenkin kiivi ovat erinomaisia.

6. Lisää smoothieen loraus hyvää öljyä, kuten vaikka hamppu-, pellavansiemen-, oliivi-, tai mct-öljyä. Näin rasvaliukoiset vitamiinitkin imeytyvät paremmin elimistöön. Saat myös lisäenergiaa smoothieen.

7. Lisää halutessasi proteiinijauhetta. Jos käytät kasviproteiineja, niin muista vaihdella lähteitä jotta saisit kattavimmin kaikki tärkeät aminohapot.

8. Jos haluat käyttää viherjauheita niin aloita käyttö todella maltillisesti. Aluksi puoli teelusikkaakin riittää. 

Alla yksi helppo ja herkullinen esimerkkismoothie jolla pääset alkuun. Kuulisin mielelläni myös teidän vinkkejänne kuinka olette saaneet tehtyä herkullisia vihersmoothieita. Kommentoi ihmeessä alle jos sinulta löytyy jokin vinkki tai jos kokeilit näitä vinkkejä :)


Näillä vinkeillä rakastut vihersmoothieihin - nuts for wellness


Herkullinen vihersmoothie
2:lle

n. 2 dl pakaste mangoa 
1 pieni päärynä
1 kiivi
1- puolikkaan limen mehu
kourallinen parsakaalia
5 palaa pakastepinaattia
1 lehtikaalin lehti
1 avocado
pieni kourallinen persiljaa
pieni kourallinen minttua
1 rkl hamppuöljyä tai muuta öljyä
0,5 dl proteiinijauhetta
1,5 dl vettä


Sekoita aineet tasaiseksi blenderillä tai hyvällä sauvasekoittimella. Tarjoile heti.


Miten onnistua tekemään hyvä vihersmoothie - nuts for wellness


Lopuksi haluan vielä kiittää teitä kaikkia kuluneesta vuodesta. Kiitos kaikista ihanista palautteista, viesteistä, kommenteista ja tykkäyksistä myös Instagramin ja Facebookin puolella 💜 On ollut todella ihana ja liikuttavaakin kuulla kun olette kokeilleet reseptejäni :) Olette ihan mahtavia! Lähdemme nyt viettämään 30-vuotispäiviämme Aasiaan, joten luvassa on rentoutumista ja muutaman viikon hiljaiseloa blogin puolella. Mutta Instagramia tulen mahdollisuuksien mukaan päivittämään aina välillä, joten kuulumisia voi seurailla Instassa @nutsforwellness :)


Parhainta uutta vuotta 2018! 💛


-Anna-Riikka



Nuts for wellness myös facebookissa

torstai 21. joulukuuta 2017

Hasselbackan punajuuret vuohenjuustolla (gl)

Kasvisruokareseptit hasselbackan punajuuret - nutsforwellness


Tarkoitukseni oli tänään tehdä punajuuri-vuohenjuustolaatikkoa, mutta päädyinkin tekemään taas jotain muuta. Tätä tapahtuu minulle aika usein, että vaihdankin ruokaa lennosta kun saan paremman idean :D Pidemmittä puheitta nyt on luvassa oikein mainio ja helppokin lisuke vaikka nyt joulupöytään tai uudeksi vuodeksi.

Hasselbackan perunat ovat hyvin klassinen lisuke, mutta samaan tyyliin voi valmistaa muitakin juureksia. Punajuuri ja vuohenjuusto toimivat yhteen erinomaisesti, mutta saman asian ajaa myös homejuusto. Lopputulos viimeistellään vielä hunajalla ja saksanpähkinöillä. Ai että! Sopivan juhlavaa monenlaisiin hetkiin :)

Vinkki! Keitä tai höyrystä muutama ylimääräinen punajuuri ja valmista seuraavana aamuna tätä smoothieta


Hasselbackan punajuuret - helpot kasvisruokareseptit - nuts for wellness


Hasselbackan punajuuret vuohenjuustolla (gl)

4-6 punajuurta
100-150g vuohenjuustoa
 oliiviöljyä
 hunajaa
saksanpähkinöitä
timjamia

1. Keitä tai höyrystä punajuuret kypsiksi ja anna jäähtyä. Kuori punajuuret ja leikkaa punajuurista kannat jotta ne pysyvät pystyssä. Leikkaa punajuuriin viiltoja vieriviereen, melkein pohjaan asti.

2. Täytä viillot vuohenjuustolla. Lorauta päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Murustele pinnalle vielä saksanpähkinöitä ja viimeistele timjamilla. Paista 225 asteessa noin vartti.


Hyviä kasvisruokia - hasselbackan punajuuret vuohenjuustolla - nuts for wellness


Ihanaa päivää 💛


-Anna-Riikka

keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Paras vegaaninen taatelikakku appelsiiniliköörillä (gl)

Gluteeniton ja vegaaninen taatelikakku - nutsforwellness


Edeltävä viikko on mennyt blogissa aika hiljaisissa merkeissä ajan puutteen ja valon puutteen vuoksi. Koulutehtäviä on nyt viimeisenä vuonna niin paljon että varmasti ei käy aika pitkäksi missään vaiheessa. Välillä tuntuu, että on täysi mahdottomuus selvitä kaikesta. Ja sitten taas välillä saan itseni tsempattua ajatukseen, että kaikki hoituu kyllä eikä tässä ole mitään hätää. On huomattavasti helpompaa keskittyä tekemään asioita yksi kerrallaan etapeittain, kuin katsoa koko tehtäväpinoa ja ahdistua. Nyt mennään päivä kerrallaan ja tehdään se mitä pystytään :)

Tulevaan Aasian matkaamme ei ole enää kuin reilu viikko! Ihanaa aurinkoterapiaa luvassa ja toivottavasti onnistun sulkemaan kaikki tehtävälistat mielestäni reissun ajaksi. Meidän molempien 30-vuotis syntymäpäivät ovat melko lähekkäin, joten tämä on meidän ns. 60-vuotismatka. Tämä matka on ollut haaveenani toteuttaa ennen kuin täytän 30, ja nyt se toteutuu juuri paria päivää ennen! Haaveille on hyvä asettaa toteutumispäivämäärä, jolloin alitajuisesti teet töitä sen eteen että haave toteutuu :) Tämäkin matka tuntui kaikin puolin ihan mahdottomalta vielä puoli vuotta sitten, mutta niin se vain kuitenkin järjestyi.


Gluteeniton, vegaaninen ja sokeriton taatelikakku - nuts for wellness


Sitten mennään tämän päivän reseptiin. Teimme viimehetken muutoksen joulusuunnitelmiin ja menemmekin Jyväskylään viettämään joulua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että minulla on vähemmän jouluruokia tehtävänäni joten se vähentää myös blogiin tulevia joulureseptejä. Vaikka nythän joulu on muutenkin jo aika lähellä.

Taatelikakku on huhuillut mielessäni jo useamman päivän ja olen vain odottanut hetkeä jolloin ehdin leipomaan. Halusin tehdä jotain vähän poikkeavaa tähän kakkuun ja maustoin kakun appelsiiniliköörillä ja raakakaakaolla. Taateleiden makeuden vuoksi tässä ei ole yhtään lisättyä sokeria, mutta toki appelsiinilikööri on täynnä sokeria. Liköörin voi myös halutessaan jättää pois tai korvata raastetulla appelsiinin kuorella. Jokatapauksessa appelsiini tuo kivan twistin kakkuun. Tämä kakku oli kaapin tyhjennys kakku, koska en jaksanut lähteä kauppaan. Voita ei ollut riittävästi jääkaapissa, joten päätin tehdä kakusta vegaanisen. Mantelijauhot loppuivat myös kesken, mutta kaapista löytyi maapähkinäjauhetta. Reseptiin laitoin kuitenkin mantelijauheen, koska sitä on paljon helpompi löytää kaupoista. 

Täytyy myöntää että en ole ennen tehnyt kakkua ilman munia mutta lopputulos on kyllä aivan mainion mehevä ja kakku myös kohosi jonkin verran uunissa. Maku oli myös ihanan mausteinen pienellä appelsiinin vivahteella. Voin hyvillä mielin suositella kokeilemaan!


Helppo gluteeniton ja vegaaninen taateli-appelsiinikakku - nuts for wellness


Paras vegaaninen ja gluteeniton taatelikakku

1. vaiheeseen:
 250g pehmeitä taateleita
2 dl vettä
1-2rkl ceylonin kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl raffinoimatonta merisuolaa
3 rkl raakakaakaojauhetta

2. vaiheeseen:
1 dl luomu kylmäpuristettua kookosöljyä (sulana) tai voita
1 banaani
2 tl sitruunamehua (tai omenaviinietikkaa)
4 rkl Cointreau appelsiinilikööriä (tai raastettua luomu appelsiinin kuorta maun mukaan)

3. vaiheeseen:
3 dl mantelijauhetta (myös maapähkinä- ja hasselpähkinäjauho käy)
1 dl tapiokatärkkelystä
2 tl ruokasoodaa (alumiiniton)
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja (tai riisi- tai tattarijauhoja)
1 dl vettä


1. vaihe:  Poista taateleista kivet. Laita taatelit ja vesi kattilaan ja lämmitä liedellä kunnes massa on tasaista. Lisää joukkoon mausteet ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Siirrä sivuun jäähtymään. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. vaihe: Sulata kookosöljy ja muussaa banaani. Lisää 2. vaiheen ainekset taatelimassan joukkoon ja sekoita.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan ensin vesi ja sen jälkeen jauhoseos muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi.
Öljyä vuoka oliiviöljyllä ja jauhota mantelijauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 60 minuuttia tai kunnes kakkua pistämällä tikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä ja tekeytyä rauhassa. 

Koristele kookosjauhoilla tai tomusokerilla.


Gluteeniton ja maidoton taatelikakku appelsiiniliköörillä - nutsforwellness


Ihanaa päivää 💛


-Anna-Riikka


lauantai 9. joulukuuta 2017

Parhaat gluteenittomat piparit ilman siirappia

Parhaat gluteenittomat piparit - nutsforwellness


Paras gluteeniton piparitaikina - Nuts for wellness


En ole moneen vuoteen leiponut pipareita, koska siskoni tai joku muu on hoitanut aina sen osuuden. Tänä vuonna joulua vietetään meidän kotona, joten on pitkästä aikaa minun vuoroni hoitaa piparien valmistus. Onneksi sain siskoltani hänen hyväksi todetun piparireseptin johon tein vain pieniä muutoksia. Kaikki kunnia tästä reseptistä kuuluu siis siskolleni :)

Tänä jouluna minä olen ainut gluteeniton ihminen, joten halusin, että piparit maistuvat mahdollisimman "normaaleille". Usein gluteenittomat piparit murenevat jo pelkästä katseesta ja makukin on omaan makuuni liian tattarinen vaikka tattarista pidänkin yleensä. Tällä reseptillä lopputulos ylitti kaikki odotukseni ja reseptin voi laittaa suorilta jakoon teillekin. Olin varautunut että joudun ainakin pari-kolme satsia tekemään jotta hyvä rakenne ja maku löytyy. 


Gluteenittomat reseptit - piparitaikina - nutsforwellness


Reseptissä on käytetty tapiokatärkkelystä joka on luonnollisesti gluteeniton cassavakasvin juuresta valmistettu tärkkelys. Tapiokatärkkelys on kaikista tärkkelyksistä vähiten prosessoitu joka tuo rapeaa rakennetta sekä sitkoa gluteenittomiin leivonnaisiin. Sillä voi myös korvata kananmunan. Minulle tämä oli ihan uusi tuttavuus, mutta toimi erittäin hyvin ainakin tässä piparitaikinassa perunajauhojen tilalta. Ainakin Foodinilla on luomu tapiokatärkkelystä jota saa luontaistuotekaupoista.

Mielestäni yleisesti pipariohjeissa on ihan liian vähän mausteita. Varsinkin kun ottaa huomioon, että pipareita leivotaan kerran vuodessa jolloin mausteetkin usein ovat hyvää vuosikertaa. Tässä reseptissä mausteita siis on enemmän ja varmasti siitä syystä nämä myös ovat niin hyviä. Suosittelen tietysti käyttämään luomu mausteita mahdollisuuksien mukaan. Jos olet epäileväinen niin voit laittaa ensin vähemmän ja maistella taikinaa siinä vaiheessa kun se on vielä voi-sokeri-mausteseoksena. Jauhojen lisäämisen jälkeen mausteita ei enää kannata lisäillä. Tavanomaisiin pipareihin verrattuna näihin ei myöskään tule lainkaan siirappia, vaan korvasin sen intiaanisokerilla. 


Parhaat gluteenittomat piparit ilman siirappia
n. 5 pellillistä

125g luomu voita tai gheetä
2 dl intiaani- tai kookossokeria
1,5 tl inkiväärimaustetta
4 tl ceylonin kanelia
1,5 tl neilikkaa
0,5 tl maustepippuria
1 tl kardemummaa
ripaus raffinoimatonta merisuolaa

1 luomu kananmuna

1 tl soodaa (alumiinitonta)
1 tl psylliumia
0,5dl luomu mantelijauhoa
2 dl tattarijauhoa
1 dl luomu täysjyväriisijauhoa
1,5 dl tapiokatärkkelystä (tai n.1 dl perunajauhoja)

+kaulimiseen riisijauhoja


1. Sulata voi, sokeri ja mausteet kattilassa liedellä. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes seos on tasaista. Tarkista maku mausteiden osalta. Seos maistuu makeammalta kuin valmiit piparit. Siirrä kattila sivuun jäähtymään.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtyneeseen voi-sokerireokseen kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuiva-aineseosta vähitellen. Sekoita tasaiseksi palloksi. Laita taikinapallo kelmuun käärittynä jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi.

3. Ota taikinasta kolmasosa ja siirrä loput takaisin jääkaappiin. Jauhota leivonta-alusta ja kaulin esimerkiksi riisijauhoilla jotta taikina ei tartu kiinni. Mieluummin vähän liikaa jauhoja alustalla kuin liian vähän. Voit pyyhkäistä ylimääriset jauhot piparin pohjasta pellille siirron yhteydessä pullasudilla. Siirrä muoteista ylijäänyt taikina pallona jääkaappiin ja ota uusi jääkaapista.

4. Paista piparit 200 asteessa 5-8 minuuttia.


Gluteenittomat piparit ilman siirappia - nuts for wellness


Helppo gluteeniton piparkakkutaikina - nutsforwellness


Ihanaa viikonloppua 💛


-Anna-Riikka

torstai 7. joulukuuta 2017

Gluteenittomat karjalanpiirakat

Gluteenittomat karjalanpiirakat resepti - nutsforwellness

Eilen vietettiin Suomen 100-vuotis Itsenäisyyspäivää ihanan tunnelmallisissa merkeissä kun maakin oli saanut hienoisen lumipeitteen. Ensimmäistä kertaa tuntui, että joulu todellakin on jo lähellä. Ehkä se johtui jazz-henkisitä joululauluista joita kuuntelimme lähes koko päivän. Rakastan jazzia, se luo aina niin ihanan kiireettömän ja kotoisan tunnelman, ihan niinkuin jouluna. Rentoa oleilua ja perinteisiä suomalaisia ruokia. Päällimmäisenä päivästä jäi mieleen kiitollisuus ja onnellisuus :)

 Karjalaisia juuriani kunnioittaen leivoimme heti aamusta karjalanpiirakoita. Mummoni oli lähtöisin Karjalasta, mutta harmikseni en koskaan päässyt maistamaan hänen tekemiään karjalanpiirakoita. Kuulemani mukaan ne olivat kuitenkin jotain aivan uskomattoman hyvää. Vastaleivotut karjalanpiirakat keräsivät lapset siihen aikaan pöydän ääreen todella nopeasti. Ja olivatpa ne olleet suosittuja myös kyläläisten keskuudessa. 

 Suunnilleen viitisen vuotta sitten sain ajatuksen, että halusin säilyttää jotain mikä muistuttaisi minua juuristani. Mummoni oli ruoanlaittotaitojen lisäksi myös äärettömän lahjakas käsitöissä. Hän virkkasi esimerkiksi todella upeita vaatteita minun ja siskoni barbeille. Tämän taidon haluan opetella varmasti myös jossain vaiheessa. Ensin päätin kuitenkin opetella tekemään karjalanpiirakoita ja siitä lähtien ne ovat olleet bravuurini, joita leivon aina aika ajoin. Perinteisiä ruisjauhoista valmistettuja karjalanpiirakoita nämä eivät kylläkään ole, vaan gluteenittomia sillaisia. Maku jäljittelee kylläkin uskomattoman hyvin alkuperäisiä. Useimmiten keitän riisipuuron luomu täysmaitoon, mutta olen valmistanut välillä riisipuuron myös riisi-kookosmaidosta, jolla tuli myös erittäin maistuvia karjalanpiirakoita. Jos siis maidon kaseiini tuottaa sinulle ongelmia, niin voit hyvin valmistaa puuron myös kasvimaitoon. Perinteisen voisulalla voitelun voi korvata esimerkiksi gheellä, joka on kirkastettua voita mistä kaseiini on poistettu.

Parhaat gluteenittomat karjalanpiirakat - nutsforwellness


Gluteenittomat karjalanpiirakat

Kuoritaikina:
3 dl kylmää vettä
1 rkl psylliumia
1 tl hyvälaatuista suolaa
n. 4,5 dl tattarijauhoja (osa kaulimisen yhteydessä)

Riisipuuro:
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l luomu täysmaitoa (tai riisi-kookoskasvimaitoa huom! makeuttamaton)
suolaa


1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja siirrä puuro sivuun jäähtymään.

2. Mittaa vesi astiaan ja lisää mukaan psyllium ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna geeliytyä noin 5-10 minuuttia.

2. Sekoita reilu 3,5dl tattarijauhoja geelin sekaan pienissä erissä. Valmis taikina on melko pehmeää eikä se tartu käsiin eikä kulhon reunoihin.

3. Pyöritä taikinasta leivonta-alustan päällä tanko ja jaa se n. 18 saman kokoiseen palaan. Peitä palat kuvulla, jotta ne eivät kuivu.

4. Kaulitse taikinapalat yksi kerrallaan ohueksi soikion muotoiseksi kuoreksi. Varmista että käytät apuna tarpeeksi jauhoja jottei kuori jää kiinni alustaan tai kaulimeen. Varasin kaulimiseen noin desin verran jauhoja joka on laskettu mukaan ohjeen kokonaismäärään.

5. Täytä ja rypytä piirakat. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes riisipuuro on saanut vähän ruskeita pilkkuja. Voitele valmiit piirakat uunista tulon jälkeen voisulalla tai gheellä.


Gluteenittomat leivonta reseptit - karjalanpiirakat - nuts for wellness


P.s Voit seurata blogiani myös facebookissa Nuts for wellness tai instagramissa @nutsforwellness 😊


Voidaan hyvin 💛

- Anna-Riikka

maanantai 4. joulukuuta 2017

Helppo puolukkaglögi ilman valkoista sokeria

Itse tehty glögi ilman valkoista sokeria - nutsforwellness


Huumaava tuoksu valtaa kodin jokaisen nurkan. Kaneli, neilikka, pomeranssinkuori, kardemumma ja inkivääri luovat täydellisen sinfonian mikä lämmittää niin kodin kuin sielunkin.Vielä muutama kynttilä palamaan ja kaikki on täydellistä. Joulun odotus on ihanaa!

Hassua, etten aikaisemmin ollut edes ajatellut tekeväni glögiä itse. Miten mahdottoman helppoa se onkaan, ja eri variaatioissa vain taivas on rajana. Mukaan voi heittää vaikka chiliä tai yrttejä! Makeuttamattomaan mehuun tehtynä voit myös itse vaikuttaa makeuteen ja makeutuksen laatuun. Oma suosikkini on glögin sekaan laittaa hunajaa, mutta erinomaisia vaihtoehtoja ovat myös esimerkiksi kookos- tai inkkarisokeri.

 Jos tuntuu, että joulukiireet alkaa kiristämään nuttua niin keitä kuppi hyvää glögiä, istu alas ja rentoudu. Hengitä syvään. Kaikki järjestyy kyllä.

Sama pätee muutenkin elämässä. Kun stressi ja kaaos meinaa ottaa vallan, keitä kuppi kuumaa, istu alas ja rauhoitu. Tätä metodia olen itsekin joutunut harjoittelemaan viimeaikoina _paljon_. Varsinkin innostuessani käyn niin ylikierroksilla, että en saa mitään aikaiseksi. Tai sitten yritän kuunnella mielenkiintoista luentoa, tehdä ruokaa ja lukea hyvää kirjaa samaan aikaan. Senhän tietää kuinka tehokasta se on. Elän tällä hetkellä niin uskomattoman kiehtovaa aikaa kun olen todella päässyt sisään ravitsemukseen, että haluan lukea ihan jokaikisen asian mikä edes vähän sivuaa elimistön toimintoja ja ravitsemusta. Ja samaan aikaan kihisen intoa kehitellä ja jakaa ihania ravitsevia reseptejä kaikille. Kyllä minä vielä opin jäsentelemään tämän kaaoksen :)

Nyt mennään laittamaan glögit tulille!





Itse tehty glögi ilman valkoista sokeria

5 dl vettä
1 pussi valmista glögimaustetta (esim Meiralla on hyvä)
0,5 l makeuttamatonta puolukkamehua (myös esim. karpalo- ja mustaherukkamehu käy)
2 rkl hunajaa (tai oman maun mukaan)
(punaviiniä 1:3)


1. Keitä ensin mausteliemi. Kaada vesi ja maustepussi kattilaan ja keitä matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä sen jälkeen kattila sivuuna ja anna liemen jäähtyä ja maustua vielä vartin verran.

2. Siivilöi mausteet ja lisää liemen sekaan puolukkamehu ja hunaja. Kiehauta vielä jos haluat lämmintä glögiä. Lisää lopuksi punaviini halutessasi.




Lämpöisiä glögihetkiä 💛


- Anna-Riikka

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...