keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Helppo ja nopea gluteeniton vispipuuro ( V )


Nuts for wellness -  gluteeniton vispaamaton vispipuuro


Puolukkainen vispipuuro on taas yksi niistä ruoista, jotka tuovat mieleeni lapsuuden ja mummolan. Kylmä vispipuuro maidon kanssa oli taivaallinen yhdistelmä, jota nykyään on välillä ikävä. Monet kerrat mieleni on tehnyt vispipuuroa, mutta valmistus on tuntunut vaikealta. Tämä juontaa juurensa eräästä kerrasta, kun ensimmäisen kerran intoa täynnä kokeilin tehdä gluteenitonta vispipuuroa karkeista riisijauhoista. Se oli aikaa jolloin en ollut niin kiinnostunut ruoanlaitosta kuin nyt. En siis oikeastaan tiennyt mitä olisi pitäyt tehdä ja miten. Aloin vain tekemään -ei kai se kovin vaikeaa voi olla -asenteella. Lopputulos oli epämääräinen puolukkalitku, jota oli pitkällisen vispauksen jäljiltä ihan jokaisessa keittiön kolossa. En tietenkään luovuttanut, vaan päätin tehdä siitä epämääräisestä litkusta puolukkapannaria. Noh, sen jälkeen se oli tunnin uunissa ollut epämääräinen puolukkalitku. Sen jälkeen minä luovutin. 

Enkä sen koommin ole vispipuuroa yrittänyt tehdä. Paitsi nyt. Mutta tällä kertaa ajattelin pistää mutkat suoriksi ja välttää keittiön suursiivouksen. Puolukkapuuroa pöytään mahdollisimman helposti ja nopeasti. En myöskään halunnut käyttää riisijauhoja, vaan halusin tehdä tattaripohjaisen puolukkapuuron. Pidän tattarin mausta ja onhan se myös ravintoarvoiltaan todella hieno raaka-aine. Tattarin maku on aika voimakas ja se voi vaatia hieman totuttelua. Jos olet joskus maistanut tattaria etkä pitänyt siitä, niin suosittelen sinua silti kokeilemaan uudestaan. Pikkuhiljaa. Mielestäni kotimaisen tattarin maku on hieman miedompi kuin ulkomaisen. Kannattaa muuten varmistaa, että purkin kyljessä on merkintä gluteenittomasta. Kaikki eivät ole gluteenittomia siitä syystä, että niitä on käsitelty samoilla tuotantolinjoilla muiden gluteeniviljojen kanssa. Keskisen myllyn tattari on kotimaista ja gluteenitonta.


Puolukkareseptit -vegaaninen tattarivispipuuro


Tattarin hienoista ominaisuuksista vielä muutama sananen ennen kuin mennään reseptiin. Ravitsemuksellisesti tattarilla on erinomainen aminohappokoostumus ja se sisältää myös paljon antioksidantteja. Tattarissa on runsaasti B1- ja B2-vitamiinia ja kivennäisaineista mm. magnesiumia, mangaania, kuparia, sinkkiä sekä kaliumia. Lisäksi sen sisältämien kuitujen ja hiilihydraattien on todettu vaikuttavan terveyttä edistävästi mm. sokeriaineenvaihduntaan ja seerumin kolesteroliin. Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan runsaasti tattaria ruokavaliossa käyttäneellä väestönosalla seerumin kokonais- ja LDL -kolesterolin arvo oli alhaisempi, ja HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde korkeampi, kuin vähemmän tattaria käyttävällä väestöllä. Tattarin sisältämä proteiini vähentää kolesterolin imeytymistä. Myös Suomessa on alettu tutkia tattaria ja sen mahdollisia terveysvaikutuksia. Tattari sopii myös hyvin herkkävatsaisille, koska se on helposti sulavaa. Poikkeuksia tietysti on, ja kaikille se ei sovi. 

Ja sitten reseptiin! Kuten jo sanoin, niin tämä on helppo ja nopea resepti. 


Helppo ja nopea gluteeniton puolukkapuuro (v)

Tarvitset:

5 dl vettä
1,5 dl tattarihiutaleita
4 dl jäisiä puolukoitaa
6-8 tuoretta taatelia

1. Keitä tattarihiutaleet ohjeen mukaan. Irrota kivet taateleista
2. Heitä mukaan taatelit ja jäiset puolukat
3. Sekoita sauvasekoittimella sileäksi.
4. Laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi jolloin koostumus vähän kiinteytyy.
5. Valmista! Nauti kaura- tai muun kasvimaidon kanssa.


Nuts for wellness - helppo ja nopea gluteeniton vispipuuro


Voidaan hyvin 💛


- Anna-Riikka

maanantai 25. syyskuuta 2017

Gluteenittomat ja maidottomat kurpitsaletut


Nuts for wellness - gluteenittomat ja maidottomat letut


Kuten aiemmassa postauksessani kerroin, ei minulla ole ennen tätä syksyä ollut juurikaan kokemusta jättikurpitsasta. Olen ajatellut, että sitä on muka jotenkin vaikea työstää ja mitä siitä edes tekisi. Muuta kuin lyhdyn halloweenina. Olinpas väärässä. Kaikki sai alkunsa kun olimme Samun vanhempien luona käymässä ja heillä oli tarjolla kurpitsaa monessa eri muodossa. Tällä reissulla ihastuin täysin etenkin spagettikurpitsaan, mutta myös jättikurpitsaan. Olimme itsekin yrittäneet kasvattaa spagettikurpitsaa, mutta taimet menehtyivät kylmän alkukesän vuoksi. Todella harmi, jäimme paitsi todella ihanasta raaka-aineesta. Täytyy ehdottomasti yrittää ensi vuonna uudestaan. Saahan niitä onneksi nykyään myös isommista marketeista. Onneksemme saimme kuitenkin mukaamme kotiinvietäviksi spagettikurpitsaa ja ihan valtavan suuren jättikurpitsan, jota olemme nyt viime viikon syöneet oikein urakalla. Keittona, muussina, sämpylöinä, lettuina.. Siitäkin huolimatta pakastettavaksi jäi vielä paljon kurpitsasosetta. Mutta onpahan sosetta valmiina kun seuraavan kerran lettuhammasta kolottaa ;)





Tästä reseptistä kunnia kuuluu Samun äidille. Nautimme näitä samaisia kurpitsalettuja silloin osana sunnuntaibrunssia niin suolaisen kuin makeankin täytteen kanssa ja olin kyllä ihan myyty. Nämä toimivat niin pekonin tai avocadon, kuin omenahillonkin kanssa. Täytyi heti laittaa resepti korvan taakse ja tehdä näitä myös kotona. Haluan tietysti jakaa tämän reseptin myös teidän kanssanne, koska nämä vaan olivat ihan todella hyviä! Lisäsin reseptiin puolikkaan banaanin, koska halusin tehdä makeita lettuja. Herkuttelimme näitä tällä kertaa vaahterasiirapin ja mustikoiden kanssa mikä toimi myös ihan äärimmäisen hyvin.


Gluteenittomat ja maidottomat kurpitsaletut

2 dl kurpitsasosetta
2 dl manteli- tai muuta kasvimaitoa
2 luomu munaa
(puolikas banaani muussattuna)
1 tl psylliumia
2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2 rkl perunajauhoja
2 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl aitovaniljajauhetta
ripaus suolaa

Paistamiseen kookosöljyä (tai luomu voita jos ei tarvitse olla maidoton)

1. Mittaa kulhoon kurpitsasose, kasvimaito sekä munat ja sekoita aineet lusikalla.
2. Lisää mukaan banaanisose ja psyllium.
3. Lisää sen jälkeen joukkoon mausteet, kaurahiutaleet ja perunajauhot ja seoita tasaiseksi.
4. Anna taikinan vetäytyä noin 5 minuuttia ennen paistamista.
5. Paista pannulla pieniä lettuja kookosöljyssä.
6. Tarjoile esimerkiksi vaahterasiirapin ja mustikoiden kanssa.


nutsforwellness / kurpitsareseptit / gluteenittomat kurpitsaletut


Maukasta maanantaita 💛


- Anna-Riikka






lauantai 23. syyskuuta 2017

Parhaat luontaisesti gluteenittomat kurpitsasämpylät ilman hiivaa (V)


nuts for wellness - parhaat gluteenittomat ja hiivattomat sämpylät


Kurpitsa-aika on parhaimmillaan ja kaupoissakin voi huomata heviosastolle ilmestyneet Hokkaidon kurpitsat, vieläpä kotimaisena! Meidän keittiömme täyttyi kurpitsasta, kun saimme avopuolisoni vanhempien palstalta valtavan jättikurpitsan. Siis aivan valtavan! Nyt meillä on kurpitsasosetta useita kiloja ja sitä täytyy päästä jalostamaan. Minulla ei ole ennestään kokemusta jättikurpitsasta, joten tämä on ollut oikein mukava uusi tuttavuus keittiössämme. Nyt olen täysin ihastunut kurpitsaan. Se on todella monikäyttöistä ja herkullisen maun lisäksi myös superterveellistä!

Kurpitsan väristä voi jo päätellä, että se sisältää paljon beetakaroteenia, joka itsessään toimii elimistössä antioksidanttina. Beetakaroteeni toimii kehossa myös A-vitamiinin esiasteena. A-vitamiini edistää mm. immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, limakalvojen ja ihon hyvinvointia ja huolehtii näön pysymisestä normaalina. Kurpitsoissa on runsaasti myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten C-vitamiinia, foolihappoa, sinkkiä, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Etenkin näin flunssakautena kurpitsa on aivan ihanteellinen kasvis, sillä C-vitamiini ja sinkki voivat auttaa elimistöä taistelemaan flunssaviruksia vastaan. Tässä on jo monta hyvää syytä napata seuraavalla kerralla kaupasta kurpitsa kainaloon. Kurpitsaa ei ole lainkaan vaikeaa työstää, vaikka äkkiseltään niin voisi ajatella. Kaikkein helpointa on vain halkoa kurpitsa osiin kuorineen ja poistaa siemenrihmasto. Sen jälkeen sitä paahdetaan uunissa 170 asteessa noin tunnin verran. Tämän jälkeen se on helppo kaapia irti kuoresta lusikalla ja saat kaiken kurpitsalihan käyttöön. Soseen valmistus onnistuu pelkällä lusikalla sekoittamalla. 


nutsforwellness - helpot gluteenittomat ja hiivattomat sämpylät


Sitten päästäänkin ensimmäiseen reseptiin, jossa olen hyödyntänyt kurpitsasosetta. Rakastan vastaleivottua leipää. Kerran viikossa leivon viikon leivät pakkaseen ja lämmitän sieltä aina tarvittaessa. Aina siis tuoretta leipää tarjolla! Eikä se oikeastaan ole edes työlästä. Arvostan helppoja ja nopeita reseptejä ja sellainen on tämäkin resepti, jos kurpitsasosetta löytyy jo valmiina. Sen tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta sitäkin voi tehdä kerralla isomman satsin ja pakastaa loput. Kurpitsa tuo sämpylätaikinaan ihanaa mehevyyttä ja tästä tuli kyllä ihan suosikkiresepti. Harvoin olen onnistunut saamaan näin hyvää koostumusta gluteenittomissa ja hiivattomissa sämpylöissä. Kurpitsan voi toki korvata myös porkkana- tai muulla vihannessoseella, mutta kurpitsa tuo kivaa vaihtelua. 

Lopputuloksena tuli todella onnistuneet sämpylät! Pehmeät, mehevät ja maistuvat. Sämpylätaikina ei todellakaan tarvtse hiivaa onnistuakseen. Eiväthän nämä tietysti kohoa yhtä hienosti kuin hiivalla leivotut, mutta kun pyörittelet pellille pyöreitä sämpylöitä niin saat myös pyöreitä sämpylöitä. Taikina saa olla huomattavasti löysempää kuin normisämpylätaikina. Nostelin taikinan lusikalla leivinpaperille kasoiksi, joiden päälle ripottelin jauhoa sen verran, että sain työstettyä ne käsin sämpylöiksi ilman että taikina tarttuu käsiin. Olen tehnyt näitä sämpylöitä jo kolme satsia tällä viikolla ja voin kertoa, että ei ole niin vakavaa jos taikinasta unohtuu joskus öljy tai hunaja. Maku on silti ollut todella hyvä :)


Parhaat gluteenittomat kurpitsasämpylät ilman hiiva ( V )
(n.10 kpl)

3-4 dl paahdettua kurpitsasosetta
2 dl mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 rkl psylliumia
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl tattarijauhoa
1 dl mantelijauhoa
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl leivinjauhetta
0,5 - 1 tl suolaa
1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
(2 rkl unikonsiemeniä tai auringonkukansiemeniä)


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa kulhoon kurpitsasose, kasvimaito sekä psyllium ja pellavansiemenrouhe. Sekoita lusikalla tasaiseksi.
2. Lisää mukaan suola, siirappi ja öljy.
3. Sekoita leivinjauhe mantelijauhon sekaan ja lisää taikinaan.
4. Lisää lopuksi kaurahiutaleet ja tattarijauho ja sekoita lusikalla taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin normi sämpylätaikina.
5. Nostele taikinasta lusikalla kekoja leivinpaperille.
6. Ripottele taikinakekojen päälle sen verran jauhoja, että saat tehtyä pyöreän sämpylän ilman että taikina tarttuu käsiin.
(7. Hienoisen verran kullanruskeampia saa kun sutii sämpylän kasvimaidolla)
(8. Annoin yhdellä kerralla sämpylöiden vielä "kohota" pellillä 20min ennen uuniin laittoa, en tiedä kuvittelinko vain, mutta mielestäni sämpylät kohosivat sillä kerralla paremmin)
9. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Sämpylä on kypsä kun koputat sämpylän pohjaan ja ääni kuulostaa ontolta.


Nuts for wellness - maailman parhaat gluteenittomat, maidottomat ja hiivattomat kurpitsasämpylät


Aurinkoista lauantaipäivää 💛


-Anna-Riikka

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Puolukkaiset banaanileipämuffinit (GL,V)


nuts for wellness - terveelliset gluteenittomat ja maidottomat muffinit

Banana bread eli banaanileipä maistuu aina. Se on todella hyvä vaihtoehto kahvipöytään kun haluaa tarjota jotain terveellisempää ja ei niin sokerinhuuruista. Se sopii mainiosti ihan vaikka aamupalallekin tai välipalaksi. Veikkaisin, että nämä maistuvat myös lapsille. Banaanileipä maistuu makealle vaikka taikinaan ei tule lainkaan sokeria, vaan kaikki makeus tulee banaanista. Mitä kypsempiä banaaneja, sen makeampi lopputulos. Toki netistä löytyy paljon reseptejä joihin laitetaan paljon voita ja sokeria myös, mutta itse en koe, että niille olisi tarvetta tässä tapauksessa. Rasvaa ei tarvitse välttämättä ollenkaan, mutta laitoin näihin pari ruokalusikallista kookosöljyä.

Normaalisti banaanileipä tehdään siis leipävuoassa. Halusin tällä kertaa muokata sen muffinimuotoon ja lisätä taikinaan puolukkaa, onhan puolukka-aika parhaimmillaan. Puolukat tuovat mielestäni myös mukavasti pientä happamuutta banaanin makeuden rinnalle. Muffinit ovat helppoja pakastaa, jolloin niitä on kätevä ottaa sulamaan sopivina annoksina. Huomautuksena vielä, että jos et pidä banaanin mausta yhtään, niin nämä eivät ehkä ole sinua varten. Mutta eivät nämä suinkaan maistu pelkälle banaanille, taikinaan tulee myös ihania mausteita jotka yhdessä muodostavat maukkaan lopputuloksen.


gluteenittomat ja vegaaniset muffinit


Ja sitten itse reseptiin! Resepti on todella helppo ja nopea valmistaa, ei tarvitse vispata eikä vatkata vaan aineet vaan sekaisin ja taikina muffinivuokiin.

Puolukkaiset banaanileipä muffinit (gl, v)
4 banaania
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl gluteenitonta kaurajauhoa (voi helposti tehdä itse kun blendaa kaurahiutaleita)
2 dl mantelijauhoa
1 tl ruokasoodaa
1 tl tai maun mukaan kardemummaa
1 rkl ceylonin kanelia
0,5 tl inkiväärijauhetta
ripaus suolaa
2rkl kookosöljyä sulatettuna
1 dl puolukoita

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja muussaa banaani haarukalla.
2. Kaada omenaviinietikka banaanisoseen sekaan.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon banaanisose.
4. Sulata kookosöljy ja lisää lopuksi öljy ja puolukat taikinaan ja sekoita.
5. Annostele taikina muffinivuokiin kahden lusikan avulla ja paista noin 30 minuuttia.


Voidaan hyvin 💛


- Anna-Riikka

maanantai 11. syyskuuta 2017

Helppo vegaaninen ja gluteeniton omenapiirakka ja itsetehty vaniljakastike

Pimeyden lisääntyessä huomaan olevani väsyneempi ja sen vuoksi makeanhimokin kutkuttelee useammin. On täysin eri asia, syökö väsymykseen ja makean himoon pussillisen karkkeja vai leivotko hyvistä ja luonnollisista aineista jotain, joka samalla myös ravitsee eikä nosta verensokeria rytinällä ylös. Karkkipussin jälkeen piristyt varmasti hetkeksi, mutta pian saatat tuntea itsesi jopa väsyneemmäksi kuin lähtötilanteessa. Jolloin mielesi tekee taas syödä makeaa. Kierre on valmis. Joten karkkipussit saavat nyt jäädä kauppaan. Taloyhtiömme omenapuun sato on kypsynyt, joten halusin leipoa omenapiirakkaa. Piirakka on saanut inspiraationsa Karita Tykän Sokeriton -kirjasta. Pieniä muutoksia tein kotona olevien ainesten mukaan.

Piirakasta tuli todella hyvää ja varsinkin cashewpähkinöistä tehdyn vaniljasoossin kanssa se on niin tuhtia, että yksi pala riittää taltuttamaan makeanhimon. Rakastan puhtaita makuja ja hyviä raaka-aineita. Kaneli kuuluu ehdottomasti omenapiirakkaan. Kaneli on ihan loistava mauste leivontaan ja muutenkin. Se on jollain tapaa myös lämmittävä. Muistathan käyttää nimenomaa ceyloninkanelia, joka ei sisällä melkein lainkaan kumariinia. Kumariini on haitallista maksalle. Valitettavasti suurin osa marketeissa myytävistä kaneleista on cassia-lajikkeesta valmistettua ja sisältää huimia määriä kumariinia. Steenbergsiltä ja Foodinilta löytyy ainakin ceyloninkanelia, joita voi ostaa ainakin luontaistuotekaupoista. Makukin on ihan eri luokkaa. Ceyloninkaneli edistää ruoansulatusta, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja on myös hyväksi hermostolle, iholle sekä sydänterveydelle. Siinä on myös lisäksi runsaasti folaattia, betaiinia ja K-vitaiminia sekä kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa. Ah, mikä mauste! :) Ei muuta kuin leipomaan!


Nutsforwellness - Helppo vegaaninen omenpiirakka (gluteeniton)




helppo maidoton ja gluteeniton omenapiirakka / Nuts for wellness


Vegaaninen ja gluteeniton omenapiirakka

Pohja:
3dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl mantelijauhoja
1 pieni banaani
6-8 taatelia
1 tl aitovaniljajauhetta
3-4 rkl kookosöljyä
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori ja muussaa banaani haarukalla. Muussaa sen jälkeen mukaan myös taatelit.
2. Sulata kookosöljy vesihauteessa
3. Sekoita kaikki aineet keskenään, lopuksi kädellä auttaen muodostaen pallon.
4. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä ja esikypsennä pohjaa uunissa 10 minuuttia.

Täyte:
3 dl makeuttamatonta luomu omenasosetta (esim bonne)
vaahterasiirappia oman maun mukaan (laitoin n. 3-4 rkl)
0,5 tl aitovaniljajauhetta
n. 1rkl ceyloninkanelia
ripuas suolaa
omenalohkoja niin paljon että vuoka täyttyy

pinnalle: kookospalmusokeria ja kanelia

1. Sekoita kaikki aineet keskenään. Makeutuksen ja kanelin määrät ovat suuntaa antavia, maistele ja mausta täyte omaan makuusi sopivaksi.
2. Levitä täyte pohjataikinan päälle.
3. Viipaloi omenat ohuiksi lohkoiksi ja asettele täytteen päälle.
4. Ripottele omenaviipaleiden päälle vielä kookospalmusokeria ja kanelia.
5. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
6. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi itsetehdyn vaniljakastikkeen kanssa.


Vegaaninen vaniljakastike (gluteeniton)n. 1,5 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
n. 0,5-1 dl lämmintä vettä
2 tl aitovaniljajauhetta
3-4 rkl vaahterasiirappia
2-3 tl sitruunan mehua
ripaus suolaa

1. Sekoita liotetut cashewpähkinät veden kera tasaiseksi kastikkeeksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Aloita puolella desillä vettä ja lisää kunnes koostumus on sopiva.
2. Lisää mukaan loput aineet ja sekoita. Maistele ja sääädä mausteita oman makusi mukaan. Sitruunasta huolimatta kastikkeen ei pidä maistua sitruunalle, vaan se keventää ja raikastaa makua.
3. Siirrä jääkaappiin viilenemään.



Nuts for wellness - vegaaninen vaniljakastike


Ihanaa alkanutta viikkoa 💛


- Anna-Riikka

lauantai 9. syyskuuta 2017

Maailman paras vegaaninen linssikeitto

Syksyn koleus on iskenyt jo ihan toden teolla ja on aika siirtyä nauttimaan ihanan lämmittäviä keittoja. Ainakin minun on täytynyt kaivaa jo villatakki esiin ja käytinpäs eilen iltalenkillä jo pipoakin. Kylmyydestä huolimatta alkusyksy on oikeastaan aika hienoa aikaa, kun puut kellastuvat ja luonto näyttää taidemaalaukselta. Hienoina päivinä siis. Ja silloin kun on valoisaa. Harmaina sadepäivinä saa käyttää vähän enemmän mielikuvitusta. Nautitaan tästä vielä niin kauan kuin sitä riittää :) Parempi olla ajattelematta sitä, että lämmittävää aurinkoa ja vehreää luontoa on luvassa vasta yli puolen vuoden päästä. Nyt hakemaan siis valoa kynttilöistä ja lämpöä kaikista ihanista keitoista. Kylmällä ilmalla on muutenkin parempi elimistölle nauttia lämmittäviä aterioita kuin esimerkiksi kylmiä salaatteja.

Linssikeitto on nykyään ihan vakiokeitto ja sitä tuleekin tehtyä melko usein. Se on helppoa, nopeaa ja ravitsevaa. Ja yleensä sitä tulee niin iso satsi, että siitä riittää seuraavallekin päivälle. Minun ja linssikeiton suhde ei ole aina ollut yhtä ruusuinen. Lapsena en voinut sietää linssikeittoa, minkä seurauksena en syönyt sitä myöskään moniin vuosiin lapsuuden jälkeenkään. Taisin olla 25 vuotias kun uskaltauduin antamaan sille uuden mahdollisuuden. Onneksi annoin, on se vaan semmoinen arjen pelastaja. Ja edullistakin kaiken lisäksi!


Nuts for wellness - maailman paras vegaaninen linssikeitto



Vuosien varrella resepti on hiotunut aina pikkuisen parempaan suuntaan, mutta vasta nyt viime aikoina olen saanut luotua mielestäni sen maailman parhaan linssikeiton. Ratkaisevia ainesosia on kaksi. Pehmeyttä ja kermaisuutta tuova kookosmanna ja ehkä yllättävänäkin villinä korttina kardemumma, joka on osana intialaista mausteseosta. Paluuta tästä ei enää ole. Tämän jälkeen kaapissa on aina oltava intialaista mausteseosta ja kookosmannaa. Jos et vielä ole tutustunut kookosmannaan niin suosittelen erittäin lämpimästi sen tekemään. Olen varma että rakastut. Sitä saa ainakin luontaistuotekaupoista jos ei nykyään jopa isommista marketeistakin.





Maailman paras vegaaninen linssikeitto (gluteeniton)
2 dl punaisisa linssejä
7 dl vettä
1 tlk mutti tomaattimurskaa
1 tkl (400ml) kookosmaitoa
reilu 3 rkl kookosmannaa (tai enemmänä)
4-5 valkosipulinkynttä (tai oman maun mukaan)
kourallinen tuoretta korianteria
n. 1rkl currya
n. 1rkl kurkumaa
n. 1rkl intialaista mausteseosta (suolaton, tarkista että sisältää kardemummaa)
1 tl juustokuminaa
n.1 rkl vaahterasiirappia
raffinoimatonta merisuolaa
pippuria


1. Huuhtele linssit huolellisesti. Kuori ja hienonna valkosipulit.
2. Keitä linssejä ja valkosipulia suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia.
3. Lisää joukkoon tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä.
4. Lisää lopuksi kookosmaito, kookosmanna ja mausteet sekä vaahterasiirappi. Hauduttele miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Lisää viimeisenä korianteri ja tarkista maku.
5. Nauti!

Huom! Jos olet kiireinen niin voit lisätä linssien keittämisen jälkeen suoraan kaikki loput aineet, mutta parempaa tulee kun tomaattimurskaa keittelee hieman pidempään.



Nuts for wellness - maailman paras linssikeitto



Rentouttavaa viikonloppua 💛


-Anna-Riikka


tiistai 5. syyskuuta 2017

Helppo vegaaninen itsetehty kookosjogurtti


Ohhoh. Nyt on tainnut löytyä uusi rakkaus aamu- ja välipalalle. Monipuolinen jogurtti sopii niin marjojen ja myslin seuraksi, kuin smoothien tai tuorepuuronkin pohjaksi. En ole vielä löytänyt kaupasta yhtään minua puhuttelevaa maidotonta jogurttia. Niissä on aina joku outo maku. Nyt ei kaupan juguille ole enää tarvetta, koska jogurttia voi valmistaa itsekin ja vieläpä todella helposti. Tämä kookosmaitoon tehty jogurtti on ihanan täyteläinen ja sisältää paljon suoliston hyvinvointia tukevia maitohappobakteereita ja sitä voi myös käyttää aivan kuten tavallistakin jogurttia. Vähän ennakointia tämä kyllä vaatii, koska hapattaminen vie vähintään 24 tuntia. Jos haluat lopputuloksesta lähes rahkamaista, kannattaa jogurtin antaa tekeytyä 36 tuntia tai jopa 2 vuorokautta. Aktiivista kokkausaikaa tähän kuluu vain muutamia minuutteja kun sekoittelet muutamat aineet keskenään ja siirrät purkin sivuun tekeytymään. Niin helppoa, että jokaisen tulisi ainakin kerran kokeilla tätä :)



Nuts for wellness - itsetehty vegaaninen jogurtti



Muistan vuosien takaa kuinka rakastin Kalinka kerrosjogurttia, etenkin sitä mustikan makuista. Sillä ajatuksella lähdin nyt toteuttamaan omaa kerrosjogurttiani. Halusin omaan jogurttiini tottakai enemmän sitä marjaisaa osaa, mielestäni sitä oli aina liian vähän. Viikonlopun metsäretkeltämme oli tarttunut mukaan pussin pohjalle lähinnä puolukkaa, muutamia mustikoita lukuunottamatta, joten mustikkaisesta kerrosjogurtistani tulikin enemmän puolukkainen. Erittäin hyvää oli tämäkin.



Nuts for wellness - itsetehty kookosjogurtti


Helppo itsetehty kookosjogurtti ( gl,v)

400 ml kookosmaitoa (jääkaappikylmänä, käytin santa marian luomua)
2 maitohappobakteerikapselia
1-2 tl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
0,5 tl aitovaniljajauhetta


1. Kaavi kookosmaitotölkistä valkoinen kiinteä osa puhtaaseen (mielellään keitettyyn) lasipurkkiin. Kaada mukaan jäljelle jääneestä nesteestä sen verran, että koosumuksesta tulee sopiva. Sekoita tasaiseksi.
2. Avaa maitohappobakteerikapselit ja kaada sisältö kookosmaidon sekaan.
3. Lisää haluamasi makeutus ja vaniljajauhe. Sekoita.
4. Sulje lasipurkki tiiviisti ja siirrä pimeään esim. kaappiin tekeytymään huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
5. Tarkista maku ja jos happamuus on sopiva, siirrä vuorokauden jälkeen jääkaappiin, jolloin hapattuminen pysähtyy. Jogurtti on valmista nautittavaksi kun se on viilentynyt jääkaapissa pari tuntia.


Kerrosjogurtin pohjalle laitoin puolukka-mustikkasosetta, jossa oli mukana liotettuja chia siemeniä ja makeutuksena banaania.


Nuts for wellness - vegaaninen kookosjogurtti



Voidaan hyvin 💛



- Anna-Riikka



perjantai 1. syyskuuta 2017

Terveellisempi porkkanakakku (gluteeniton, maidoton)


Viime kerralla ylistin korvapuustia, mutta itseasiassa yksi leivonnainen on minulle kaikkien aikojen suosikki. Jos minun pitäis valita yksi leivonnainen jota söisin lopun elämääni, niin luulen, että tiukan taiston kävisi mustikkapiirakka, korvapuustit ja porkkanakakku. Onneksi tämmöisiä päätöksiä ei oikeasti tarvitse tehdä. Uskoisin, että voiton veisi kuitenkin ihanan mausteinen ja mehevä porkkanakakku. Perinteisen porkkanakakun maun takana on mausteiden lisäksi reilusti voita ja sokeria. Olen jo pitkään halunnut kokeilla valmistaa terveellisempää porkkanakakkua. Viljelypalstamme porkkanat ovat nyt valmiita kerättäväksi, joten nyt pääsin vihdoin kokeilemaan voisiko porkkanakakusta saada herkullista vähän terveellisemmillä aineilla.

Minulla on ollut aiemmin käytössä yksi täydellisen gluteenittoman porkkanakakun ohje, joka on aina ollut todellinen hitti monissa juhlissa. Tätä olemassa olevaa suosikkireseptiäni lähdin nyt muokkaamaan maidottomaksi ja korvaamalla voin osittain kookosöljyllä ja osittain omenasoseella. Omenasose muuten toimii loistavasti rasvan korvaajana, jos haluaa vähentää rasvaa jostain reseptistä. Suhde on sama. Esimerkiksi 1 dl rasvaa voi korvata 1 dl omenasoseella. En kuitenkaan ole koskaan kokeillut täysin korvata rasvaa, silloin varmaan makukin jo kärsii. Mutta osan voi ihan hyvin korvata omenasoseella.

Sokerin määrää pienensin myös ja korvasin osan sokerista taateleilla. Kakun lopputulos oli todella mehevä ja kostea, mutta selvästi keveämpi kuin alkuperäinen. Se ei myöskään maistu omenasoseelle eikä taatelille. Laitoin itse 6 taatelia, mutta ohjeessa on 6-8 jos haluaa lisää makeutta. Olisin ehkä vähentänyt sokeria vielä hieman ja laittanut taikinaan pienen banaanin, jos kotona vaan olisi ollut. Nyt mentiin niillä aineilla mitä kaapista löytyi ja näillä ainakin onnistui hyvin.

Kuorrutteesta tuli oikein hyvää myös, mutta ei kyllä valitettavasti vedä vertoja sille oikealle kuorrutteelle. Ehdottomasti kuitenkin kokeilun arvoinen! Kirjoitan myös alkuperäisen ohjeen loppuun, koska välillä vaan on saatava myös sitä aitoa ja oikeaa 😊





Nuts for wellness - Terveellinen gluteeniton ja maidoton porkkanakakku





gluteeniton ja maidoton terveellinen porkkanakakku



Terveellisempi porkkanakakku
(vuoka 15cmx20cm)

3 luomu munaa
1 dl luomu kookossokeria
6-8 tuoretta taatelia
0,5 dl vettä
1 dl makeuttamaton luomu omenasose (bonne)
1 dl luomu kylmäpuristettu neitsyt kookosöljyä
4 dl luomu porkkanaraastetta 
2 dl luomu gluteenittomia kaurahiutaleita blendattuna jauhoksi
1,5 dl mantelijauhoa
2tl leivinjauhetta
1,5 rkl luomu ceylonin kanelia (tai oman maun mukaan)
2 tl kardemummaa (tai oman maun mukaan)
0,5 tl aito vaniljajauhetta


Kuorrutus:

reilu 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä (vähintään 4h)
1-2 rkl vaahterasiirappia
0,5 tl aito vaniljajauhetta
1-2 rkl sitruunan mehua
1 rkl kylmäpuristettua neitsyt kookosöljyä (sulatettuna)

koristeluun: hasselpähkinä- tai mantelirouhetta


1. Poista taateleista kivet ja pilko ne pienemmiksi paloiksi.
2. Laita taatelit kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna seos kiehuvaksi, jonka jälkeen laske lämpöä. Sekoittele seosta niin kauan että taatelit ovat sulaneet veden sekaan tahnaksi.
3.Siirrä kattila sivuun jäähtymään.

4. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat.
5. Vaahdota munat ja sokeri.
6. Sulata kookosöljy vesihauteessa.
7. Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, leivinjauhe ja mausteet)
8. Lisää muna-sokerivaahtoon omenasose sekä taatelitahna ja sekoita varovasti. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja kookosöljyä. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
9. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan päälle ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

10. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorrutuksen aineet keskenään blenderillä tai sauvasekoittimella. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja viimeistele pähkinärouheella. Siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan.


nuts for wellness - terveellisempi porkkanakakku gluteeniton ja maidoton



Tässä vielä alkuperäinen reseptini:


Maailman paras gluteeniton porkkanakakku

3 luomu munaa
2,5 dl luomu kookossokeria
125 g luomu voita (sulatettuna)
1,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita blendattuna jauhoksi
1,5-2 dl mantelijauhoa (lisää jos taikina liian löysää)
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl aito vaniljauhetta
4 dl porkkanaraastetta
1 rkl ceylonin kanelia
1-2 tl kardemummaa


Kuorrutus:

75g luomu voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria tai kookossokeria blendattuna
1-2 rkl sitruunan mehua

Koristeluun hasselpähkinä- tai mantelirouhetta.


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sulata voi.
4. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen porkkanaraastetta, voisulaa ja jauhoseosta. Sekoita tasaiseksi.
5. Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

6. Valmista kuorrutus. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Lisää sokeri ja sitruunan mehu. Sekoita. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja viimeistele pähkinärouheella. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.



Ihanaa viikonloppua 💛


- Anna-Riikka

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...