keskiviikko 23. elokuuta 2017

Vegaaninen tee-se-itse "jauheliha" kvinoasta (gluteeniton)

On aivan kertakaikkisen mahtavaa, että kasvisten syönti on noussut Suomessa huimasti ja ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia kiinnittämään huomiota ruokavalioonsa. Kaupoissa on myös tarjolla enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan. Silti lihaa käytetään edelleen huimia määriä. Jauhelihapaketti on todella yleinen näky ostoskoreissa. En aio alkaa paasaamaan punaisen lihan vaaroista tai eettisyydestä, vaan tämän postauksen takoitus on antaa vaihtoehto sinulle, joka ehkä mietit siellä millä voisin korvata esimerkiksi sen jauhelihan? Tai sinulle, joka haluat vain kokeilla jotain uutta :)

Kaupoista löytyy jo toki paljon kaikkea nyhtökaurasta härkikseen, jotka ovat todella helppoja ja nopeita käytettävyydeltään. Mutta nyt voit valmistaa myös itse proteiinipitoista vegaanista "jauhelihaa", jos kaipaat vaihtelua. Voit vaihtaa mausteita mielesi mukaan, olen laittanut tähän ne mausteet mitä yleenä käyttäisin jauhelihaan. Tässähän ei ole juuri lainkaan rasvaa, joten kuivempaa tämä on kuin tavallinen jauheliha. Tämä on siis parhaimmillaan nautittuna jonkin soossin kanssa.

Ja miksi tämä on niin mielettömän hyvä korvike lihalle? Reseptin pääraaka-aineet ovat kvinoa ja mustapapu. Kvinoa sisältää kaikki elimistölle välttämättömät 9 eri aminohapoa ja sen lisäksi vielä paljon elimistölle hyödyllisiä kivennäisaineita kuten sinkkiä, kuparia, magnesiumia, kalsiumia ja rautaa. Näiden lisäksi kvinoa sisältää myös vatsan toimintaa edistäviä kuituja. Reseptissä on käytetty punaista kvinoaa, koska se on koostumukseltaan napakampaa kuin tavallinen. Mustapavut tuovat ruokaan vielä lisää proteiinia ja kuituja, jotka pitävät kylläisenä pidempään. Ehdottomasti siis kokeilemaan!





vegaaninen tee-se-itse "jauheliha"



vegaaninen kvinoa "jauheliha"



 Minä aion nauttia tätä kvinoajauhista tänään itse tehtyjen tortillojen välissä guacamolen ja kasvisten kera. Mutta tämä käy yhtä hyvin myös salaattiin tai pastan joukkoon.
Nyt päivän resepiin:

Vegaaninen tee-se-itse "jauheliha" kvinoasta (gluteeniton)
2dl punaista kvinoaa
3,75 dl vettä
yrttisuolaa

1 tölkki käyttövalmiita mustapapuja
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl oliiviöljyä
n. 1tl paprikajauhetta
n. 1 rkl sipulijauhetta
n. 1 rkl valkosipulijauhetta
2 rkl oluthiiva/ravintohiivahiutaleita (ei pakollinen)
n. 1 tl chilijauhetta
n. 1 tl basilikajauhetta
n. 1 tl oreganoa
pippuria
(suolaa)

1. Huuhtele ja keitä kvinoa pakkakuksen ohjeen mukaan yrttisuolalla maustetussa vedessä.
2. Kun kvinoa on valmis, siirrä se sivuun hetkeksi hautumaan vielä kannen alla.
3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Muussaa mustapavut haarukalla.
4. Kaada kvinoat ja mustapavut kulhoon ja lisää mukaan mausteet. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
5. Levitä seos leivinpaperilla päällystetys pellin päälle tasaisesti ja paahda uunissa noin 15 min. Sekoita välillä, jotta jauhis paahtuu tasaisesti.
6. Nauti esimerkiksi tortillan välissä tai salaatissa.



vegaaninen lihan korvike kvinoasta



Voidaan hyvin 💛



- Anna-Riikka

2 kommenttia:

  1. Todella ekologinen vaihtoehto"
    Kvinoa
    Kvinoa eli kinua (Chenopodium quinoa) on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi"
    Hiilijalanjälki suhteellisen iso :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kvinoaa viljellään nykyään myös Suomessa.

      Poista

Viljaton ja maidoton pannukakku

Viimeisen parin viikon sisällä meillä on syöty pannukakkua varmaan enemmän kuin moniin vuosiin yhteensä. Tämä siitä syystä, että tähtä...