keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Puolukkaiset banaanileipämuffinit (GL,V)


nuts for wellness - terveelliset gluteenittomat ja maidottomat muffinit

Banana bread eli banaanileipä maistuu aina. Se on todella hyvä vaihtoehto kahvipöytään kun haluaa tarjota jotain terveellisempää ja ei niin sokerinhuuruista. Se sopii mainiosti ihan vaikka aamupalallekin tai välipalaksi. Veikkaisin, että nämä maistuvat myös lapsille. Banaanileipä maistuu makealle vaikka taikinaan ei tule lainkaan sokeria, vaan kaikki makeus tulee banaanista. Mitä kypsempiä banaaneja, sen makeampi lopputulos. Toki netistä löytyy paljon reseptejä joihin laitetaan paljon voita ja sokeria myös, mutta itse en koe, että niille olisi tarvetta tässä tapauksessa. Rasvaa ei tarvitse välttämättä ollenkaan, mutta laitoin näihin pari ruokalusikallista kookosöljyä.

Normaalisti banaanileipä tehdään siis leipävuoassa. Halusin tällä kertaa muokata sen muffinimuotoon ja lisätä taikinaan puolukkaa, onhan puolukka-aika parhaimmillaan. Puolukat tuovat mielestäni myös mukavasti pientä happamuutta banaanin makeuden rinnalle. Muffinit ovat helppoja pakastaa, jolloin niitä on kätevä ottaa sulamaan sopivina annoksina. Huomautuksena vielä, että jos et pidä banaanin mausta yhtään, niin nämä eivät ehkä ole sinua varten. Mutta eivät nämä suinkaan maistu pelkälle banaanille, taikinaan tulee myös ihania mausteita jotka yhdessä muodostavat maukkaan lopputuloksen.


gluteenittomat ja vegaaniset muffinit


Ja sitten itse reseptiin! Resepti on todella helppo ja nopea valmistaa, ei tarvitse vispata eikä vatkata vaan aineet vaan sekaisin ja taikina muffinivuokiin.

Puolukkaiset banaanileipä muffinit (gl, v)
4 banaania
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl gluteenitonta kaurajauhoa (voi helposti tehdä itse kun blendaa kaurahiutaleita)
2 dl mantelijauhoa
1 tl ruokasoodaa
1 tl tai maun mukaan kardemummaa
1 rkl ceylonin kanelia
0,5 tl inkiväärijauhetta
ripaus suolaa
2rkl kookosöljyä sulatettuna
1 dl puolukoita

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja muussaa banaani haarukalla.
2. Kaada omenaviinietikka banaanisoseen sekaan.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon banaanisose.
4. Sulata kookosöljy ja lisää lopuksi öljy ja puolukat taikinaan ja sekoita.
5. Annostele taikina muffinivuokiin kahden lusikan avulla ja paista noin 30 minuuttia.


Voidaan hyvin 💛


- Anna-Riikka

2 kommenttia:

  1. todella hyvä idea! yleensä aina kun teen banaanileipää pakastan siitä suurimman osan (kun olen yleensä ainut syöjä) ja sitä joutuu sitten viipaloimaan valmiiksi ja laittamaan palojen väliin leivinpaperia että saa palan kerrallaan sulatetuksi kun tekee mieli. muffinimuotohan on hyvä vastaus tähän! rakastan myös puolukkaa ja sitä onkin pakkasessa taas, olen miettinyt mihin leivokseen sitä laittaisin. banaanileivän ohjehan näyttää myös aika samalta kuin Kahvia ja Kasvisruokaa -blogissa, tälläinen jonka osaan vääntää jo silmät ummessa. tosin lisään aina juuri noita "jouluisia" mausteita.
    viinietikkaa ei kaapeista tosin löydy, luuletkohan että sen voi korvata esimerkiksi sitruunan mehulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Elisa! Omenaviinietikan voi korvata myös sitruunamehulla. Sooda kaipaa reaktioon kaverikseen jotain hapanta, jotta taikina hieman kohoaa. Oi mausteet ovat kyllä banaanileivän sydän! En voisi kuvitellakaan elämää ilman kardemummaa tai kanelia :)

      Poista