lauantai 23. syyskuuta 2017

Parhaat luontaisesti gluteenittomat kurpitsasämpylät ilman hiivaa (V)


nuts for wellness - parhaat gluteenittomat ja hiivattomat sämpylät


Kurpitsa-aika on parhaimmillaan ja kaupoissakin voi huomata heviosastolle ilmestyneet Hokkaidon kurpitsat, vieläpä kotimaisena! Meidän keittiömme täyttyi kurpitsasta, kun saimme avopuolisoni vanhempien palstalta valtavan jättikurpitsan. Siis aivan valtavan! Nyt meillä on kurpitsasosetta useita kiloja ja sitä täytyy päästä jalostamaan. Minulla ei ole ennestään kokemusta jättikurpitsasta, joten tämä on ollut oikein mukava uusi tuttavuus keittiössämme. Nyt olen täysin ihastunut kurpitsaan. Se on todella monikäyttöistä ja herkullisen maun lisäksi myös superterveellistä!

Kurpitsan väristä voi jo päätellä, että se sisältää paljon beetakaroteenia, joka itsessään toimii elimistössä antioksidanttina. Beetakaroteeni toimii kehossa myös A-vitamiinin esiasteena. A-vitamiini edistää mm. immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, limakalvojen ja ihon hyvinvointia ja huolehtii näön pysymisestä normaalina. Kurpitsoissa on runsaasti myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten C-vitamiinia, foolihappoa, sinkkiä, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Etenkin näin flunssakautena kurpitsa on aivan ihanteellinen kasvis, sillä C-vitamiini ja sinkki voivat auttaa elimistöä taistelemaan flunssaviruksia vastaan. Tässä on jo monta hyvää syytä napata seuraavalla kerralla kaupasta kurpitsa kainaloon. Kurpitsaa ei ole lainkaan vaikeaa työstää, vaikka äkkiseltään niin voisi ajatella. Kaikkein helpointa on vain halkoa kurpitsa osiin kuorineen ja poistaa siemenrihmasto. Sen jälkeen sitä paahdetaan uunissa 170 asteessa noin tunnin verran. Tämän jälkeen se on helppo kaapia irti kuoresta lusikalla ja saat kaiken kurpitsalihan käyttöön. Soseen valmistus onnistuu pelkällä lusikalla sekoittamalla. 


nutsforwellness - helpot gluteenittomat ja hiivattomat sämpylät


Sitten päästäänkin ensimmäiseen reseptiin, jossa olen hyödyntänyt kurpitsasosetta. Rakastan vastaleivottua leipää. Kerran viikossa leivon viikon leivät pakkaseen ja lämmitän sieltä aina tarvittaessa. Aina siis tuoretta leipää tarjolla! Eikä se oikeastaan ole edes työlästä. Arvostan helppoja ja nopeita reseptejä ja sellainen on tämäkin resepti, jos kurpitsasosetta löytyy jo valmiina. Sen tekeminen vie jonkin verran aikaa, mutta sitäkin voi tehdä kerralla isomman satsin ja pakastaa loput. Kurpitsa tuo sämpylätaikinaan ihanaa mehevyyttä ja tästä tuli kyllä ihan suosikkiresepti. Harvoin olen onnistunut saamaan näin hyvää koostumusta gluteenittomissa ja hiivattomissa sämpylöissä. Kurpitsan voi toki korvata myös porkkana- tai muulla vihannessoseella, mutta kurpitsa tuo kivaa vaihtelua. 

Lopputuloksena tuli todella onnistuneet sämpylät! Pehmeät, mehevät ja maistuvat. Sämpylätaikina ei todellakaan tarvtse hiivaa onnistuakseen. Eiväthän nämä tietysti kohoa yhtä hienosti kuin hiivalla leivotut, mutta kun pyörittelet pellille pyöreitä sämpylöitä niin saat myös pyöreitä sämpylöitä. Taikina saa olla huomattavasti löysempää kuin normisämpylätaikina. Nostelin taikinan lusikalla leivinpaperille kasoiksi, joiden päälle ripottelin jauhoa sen verran, että sain työstettyä ne käsin sämpylöiksi ilman että taikina tarttuu käsiin. Olen tehnyt näitä sämpylöitä jo kolme satsia tällä viikolla ja voin kertoa, että ei ole niin vakavaa jos taikinasta unohtuu joskus öljy tai hunaja. Maku on silti ollut todella hyvä :)


Parhaat gluteenittomat kurpitsasämpylät ilman hiiva ( V )
(n.10 kpl)

3-4 dl paahdettua kurpitsasosetta
2 dl mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
1 rkl psylliumia
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl tattarijauhoa
1 dl mantelijauhoa
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl leivinjauhetta
0,5 - 1 tl suolaa
1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
(2 rkl unikonsiemeniä tai auringonkukansiemeniä)


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa kulhoon kurpitsasose, kasvimaito sekä psyllium ja pellavansiemenrouhe. Sekoita lusikalla tasaiseksi.
2. Lisää mukaan suola, siirappi ja öljy.
3. Sekoita leivinjauhe mantelijauhon sekaan ja lisää taikinaan.
4. Lisää lopuksi kaurahiutaleet ja tattarijauho ja sekoita lusikalla taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin normi sämpylätaikina.
5. Nostele taikinasta lusikalla kekoja leivinpaperille.
6. Ripottele taikinakekojen päälle sen verran jauhoja, että saat tehtyä pyöreän sämpylän ilman että taikina tarttuu käsiin.
(7. Hienoisen verran kullanruskeampia saa kun sutii sämpylän kasvimaidolla)
(8. Annoin yhdellä kerralla sämpylöiden vielä "kohota" pellillä 20min ennen uuniin laittoa, en tiedä kuvittelinko vain, mutta mielestäni sämpylät kohosivat sillä kerralla paremmin)
9. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Sämpylä on kypsä kun koputat sämpylän pohjaan ja ääni kuulostaa ontolta.


Nuts for wellness - maailman parhaat gluteenittomat, maidottomat ja hiivattomat kurpitsasämpylät


Aurinkoista lauantaipäivää 💛


-Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti