maanantai 11. syyskuuta 2017

Helppo vegaaninen ja gluteeniton omenapiirakka ja itsetehty vaniljakastike

Pimeyden lisääntyessä huomaan olevani väsyneempi ja sen vuoksi makeanhimokin kutkuttelee useammin. On täysin eri asia, syökö väsymykseen ja makean himoon pussillisen karkkeja vai leivotko hyvistä ja luonnollisista aineista jotain, joka samalla myös ravitsee eikä nosta verensokeria rytinällä ylös. Karkkipussin jälkeen piristyt varmasti hetkeksi, mutta pian saatat tuntea itsesi jopa väsyneemmäksi kuin lähtötilanteessa. Jolloin mielesi tekee taas syödä makeaa. Kierre on valmis. Joten karkkipussit saavat nyt jäädä kauppaan. Taloyhtiömme omenapuun sato on kypsynyt, joten halusin leipoa omenapiirakkaa. Piirakka on saanut inspiraationsa Karita Tykän Sokeriton -kirjasta. Pieniä muutoksia tein kotona olevien ainesten mukaan.

Piirakasta tuli todella hyvää ja varsinkin cashewpähkinöistä tehdyn vaniljasoossin kanssa se on niin tuhtia, että yksi pala riittää taltuttamaan makeanhimon. Rakastan puhtaita makuja ja hyviä raaka-aineita. Kaneli kuuluu ehdottomasti omenapiirakkaan. Kaneli on ihan loistava mauste leivontaan ja muutenkin. Se on jollain tapaa myös lämmittävä. Muistathan käyttää nimenomaa ceyloninkanelia, joka ei sisällä melkein lainkaan kumariinia. Kumariini on haitallista maksalle. Valitettavasti suurin osa marketeissa myytävistä kaneleista on cassia-lajikkeesta valmistettua ja sisältää huimia määriä kumariinia. Steenbergsiltä ja Foodinilta löytyy ainakin ceyloninkanelia, joita voi ostaa ainakin luontaistuotekaupoista. Makukin on ihan eri luokkaa. Ceyloninkaneli edistää ruoansulatusta, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja on myös hyväksi hermostolle, iholle sekä sydänterveydelle. Siinä on myös lisäksi runsaasti folaattia, betaiinia ja K-vitaiminia sekä kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa. Ah, mikä mauste! :) Ei muuta kuin leipomaan!


Nutsforwellness - Helppo vegaaninen omenpiirakka (gluteeniton)




helppo maidoton ja gluteeniton omenapiirakka / Nuts for wellness


Vegaaninen ja gluteeniton omenapiirakka

Pohja:
3dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2,5 dl mantelijauhoja
1 pieni banaani
6-8 taatelia
1 tl aitovaniljajauhetta
3-4 rkl kookosöljyä
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori ja muussaa banaani haarukalla. Muussaa sen jälkeen mukaan myös taatelit.
2. Sulata kookosöljy vesihauteessa
3. Sekoita kaikki aineet keskenään, lopuksi kädellä auttaen muodostaen pallon.
4. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä ja esikypsennä pohjaa uunissa 10 minuuttia.

Täyte:
3 dl makeuttamatonta luomu omenasosetta (esim bonne)
vaahterasiirappia oman maun mukaan (laitoin n. 3-4 rkl)
0,5 tl aitovaniljajauhetta
n. 1rkl ceyloninkanelia
ripuas suolaa
omenalohkoja niin paljon että vuoka täyttyy

pinnalle: kookospalmusokeria ja kanelia

1. Sekoita kaikki aineet keskenään. Makeutuksen ja kanelin määrät ovat suuntaa antavia, maistele ja mausta täyte omaan makuusi sopivaksi.
2. Levitä täyte pohjataikinan päälle.
3. Viipaloi omenat ohuiksi lohkoiksi ja asettele täytteen päälle.
4. Ripottele omenaviipaleiden päälle vielä kookospalmusokeria ja kanelia.
5. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
6. Anna jäähtyä ja tarjoile esimerkiksi itsetehdyn vaniljakastikkeen kanssa.


Vegaaninen vaniljakastike (gluteeniton)n. 1,5 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
n. 0,5-1 dl lämmintä vettä
2 tl aitovaniljajauhetta
3-4 rkl vaahterasiirappia
2-3 tl sitruunan mehua
ripaus suolaa

1. Sekoita liotetut cashewpähkinät veden kera tasaiseksi kastikkeeksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Aloita puolella desillä vettä ja lisää kunnes koostumus on sopiva.
2. Lisää mukaan loput aineet ja sekoita. Maistele ja sääädä mausteita oman makusi mukaan. Sitruunasta huolimatta kastikkeen ei pidä maistua sitruunalle, vaan se keventää ja raikastaa makua.
3. Siirrä jääkaappiin viilenemään.



Nuts for wellness - vegaaninen vaniljakastike


Ihanaa alkanutta viikkoa 💛


- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti