keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Paras vegaaninen taatelikakku appelsiiniliköörillä (gl)

Gluteeniton ja vegaaninen taatelikakku - nutsforwellness


Edeltävä viikko on mennyt blogissa aika hiljaisissa merkeissä ajan puutteen ja valon puutteen vuoksi. Koulutehtäviä on nyt viimeisenä vuonna niin paljon että varmasti ei käy aika pitkäksi missään vaiheessa. Välillä tuntuu, että on täysi mahdottomuus selvitä kaikesta. Ja sitten taas välillä saan itseni tsempattua ajatukseen, että kaikki hoituu kyllä eikä tässä ole mitään hätää. On huomattavasti helpompaa keskittyä tekemään asioita yksi kerrallaan etapeittain, kuin katsoa koko tehtäväpinoa ja ahdistua. Nyt mennään päivä kerrallaan ja tehdään se mitä pystytään :)

Tulevaan Aasian matkaamme ei ole enää kuin reilu viikko! Ihanaa aurinkoterapiaa luvassa ja toivottavasti onnistun sulkemaan kaikki tehtävälistat mielestäni reissun ajaksi. Meidän molempien 30-vuotis syntymäpäivät ovat melko lähekkäin, joten tämä on meidän ns. 60-vuotismatka. Tämä matka on ollut haaveenani toteuttaa ennen kuin täytän 30, ja nyt se toteutuu juuri paria päivää ennen! Haaveille on hyvä asettaa toteutumispäivämäärä, jolloin alitajuisesti teet töitä sen eteen että haave toteutuu :) Tämäkin matka tuntui kaikin puolin ihan mahdottomalta vielä puoli vuotta sitten, mutta niin se vain kuitenkin järjestyi.


Gluteeniton, vegaaninen ja sokeriton taatelikakku - nuts for wellness


Sitten mennään tämän päivän reseptiin. Teimme viimehetken muutoksen joulusuunnitelmiin ja menemmekin Jyväskylään viettämään joulua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että minulla on vähemmän jouluruokia tehtävänäni joten se vähentää myös blogiin tulevia joulureseptejä. Vaikka nythän joulu on muutenkin jo aika lähellä.

Taatelikakku on huhuillut mielessäni jo useamman päivän ja olen vain odottanut hetkeä jolloin ehdin leipomaan. Halusin tehdä jotain vähän poikkeavaa tähän kakkuun ja maustoin kakun appelsiiniliköörillä ja raakakaakaolla. Taateleiden makeuden vuoksi tässä ei ole yhtään lisättyä sokeria, mutta toki appelsiinilikööri on täynnä sokeria. Liköörin voi myös halutessaan jättää pois tai korvata raastetulla appelsiinin kuorella. Jokatapauksessa appelsiini tuo kivan twistin kakkuun. Tämä kakku oli kaapin tyhjennys kakku, koska en jaksanut lähteä kauppaan. Voita ei ollut riittävästi jääkaapissa, joten päätin tehdä kakusta vegaanisen. Mantelijauhot loppuivat myös kesken, mutta kaapista löytyi maapähkinäjauhetta. Reseptiin laitoin kuitenkin mantelijauheen, koska sitä on paljon helpompi löytää kaupoista. 

Täytyy myöntää että en ole ennen tehnyt kakkua ilman munia mutta lopputulos on kyllä aivan mainion mehevä ja kakku myös kohosi jonkin verran uunissa. Maku oli myös ihanan mausteinen pienellä appelsiinin vivahteella. Voin hyvillä mielin suositella kokeilemaan!


Helppo gluteeniton ja vegaaninen taateli-appelsiinikakku - nuts for wellness


Paras vegaaninen ja gluteeniton taatelikakku

1. vaiheeseen:
 250g pehmeitä taateleita
2 dl vettä
1-2rkl ceylonin kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl raffinoimatonta merisuolaa
3 rkl raakakaakaojauhetta

2. vaiheeseen:
1 dl luomu kylmäpuristettua kookosöljyä (sulana) tai voita
1 banaani
2 tl sitruunamehua (tai omenaviinietikkaa)
4 rkl Cointreau appelsiinilikööriä (tai raastettua luomu appelsiinin kuorta maun mukaan)

3. vaiheeseen:
3 dl mantelijauhetta (myös maapähkinä- ja hasselpähkinäjauho käy)
1 dl tapiokatärkkelystä
2 tl ruokasoodaa (alumiiniton)
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja (tai riisi- tai tattarijauhoja)
1 dl vettä


1. vaihe:  Poista taateleista kivet. Laita taatelit ja vesi kattilaan ja lämmitä liedellä kunnes massa on tasaista. Lisää joukkoon mausteet ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Siirrä sivuun jäähtymään. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. vaihe: Sulata kookosöljy ja muussaa banaani. Lisää 2. vaiheen ainekset taatelimassan joukkoon ja sekoita.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan ensin vesi ja sen jälkeen jauhoseos muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi.
Öljyä vuoka oliiviöljyllä ja jauhota mantelijauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 60 minuuttia tai kunnes kakkua pistämällä tikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä ja tekeytyä rauhassa. 

Koristele kookosjauhoilla tai tomusokerilla.


Gluteeniton ja maidoton taatelikakku appelsiiniliköörillä - nutsforwellness


Ihanaa päivää 💛


-Anna-Riikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti