torstai 7. joulukuuta 2017

Gluteenittomat karjalanpiirakat

Gluteenittomat karjalanpiirakat resepti - nutsforwellness

Eilen vietettiin Suomen 100-vuotis Itsenäisyyspäivää ihanan tunnelmallisissa merkeissä kun maakin oli saanut hienoisen lumipeitteen. Ensimmäistä kertaa tuntui, että joulu todellakin on jo lähellä. Ehkä se johtui jazz-henkisitä joululauluista joita kuuntelimme lähes koko päivän. Rakastan jazzia, se luo aina niin ihanan kiireettömän ja kotoisan tunnelman, ihan niinkuin jouluna. Rentoa oleilua ja perinteisiä suomalaisia ruokia. Päällimmäisenä päivästä jäi mieleen kiitollisuus ja onnellisuus :)

 Karjalaisia juuriani kunnioittaen leivoimme heti aamusta karjalanpiirakoita. Mummoni oli lähtöisin Karjalasta, mutta harmikseni en koskaan päässyt maistamaan hänen tekemiään karjalanpiirakoita. Kuulemani mukaan ne olivat kuitenkin jotain aivan uskomattoman hyvää. Vastaleivotut karjalanpiirakat keräsivät lapset siihen aikaan pöydän ääreen todella nopeasti. Ja olivatpa ne olleet suosittuja myös kyläläisten keskuudessa. 

 Suunnilleen viitisen vuotta sitten sain ajatuksen, että halusin säilyttää jotain mikä muistuttaisi minua juuristani. Mummoni oli ruoanlaittotaitojen lisäksi myös äärettömän lahjakas käsitöissä. Hän virkkasi esimerkiksi todella upeita vaatteita minun ja siskoni barbeille. Tämän taidon haluan opetella varmasti myös jossain vaiheessa. Ensin päätin kuitenkin opetella tekemään karjalanpiirakoita ja siitä lähtien ne ovat olleet bravuurini, joita leivon aina aika ajoin. Perinteisiä ruisjauhoista valmistettuja karjalanpiirakoita nämä eivät kylläkään ole, vaan gluteenittomia sillaisia. Maku jäljittelee kylläkin uskomattoman hyvin alkuperäisiä. Useimmiten keitän riisipuuron luomu täysmaitoon, mutta olen valmistanut välillä riisipuuron myös riisi-kookosmaidosta, jolla tuli myös erittäin maistuvia karjalanpiirakoita. Jos siis maidon kaseiini tuottaa sinulle ongelmia, niin voit hyvin valmistaa puuron myös kasvimaitoon. Perinteisen voisulalla voitelun voi korvata esimerkiksi gheellä, joka on kirkastettua voita mistä kaseiini on poistettu.

Parhaat gluteenittomat karjalanpiirakat - nutsforwellness


Gluteenittomat karjalanpiirakat

Kuoritaikina:
3 dl kylmää vettä
1 rkl psylliumia
1 tl hyvälaatuista suolaa
n. 4,5 dl tattarijauhoja (osa kaulimisen yhteydessä)

Riisipuuro:
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l luomu täysmaitoa (tai riisi-kookoskasvimaitoa huom! makeuttamaton)
suolaa


1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja siirrä puuro sivuun jäähtymään.

2. Mittaa vesi astiaan ja lisää mukaan psyllium ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna geeliytyä noin 5-10 minuuttia.

2. Sekoita reilu 3,5dl tattarijauhoja geelin sekaan pienissä erissä. Valmis taikina on melko pehmeää eikä se tartu käsiin eikä kulhon reunoihin.

3. Pyöritä taikinasta leivonta-alustan päällä tanko ja jaa se n. 18 saman kokoiseen palaan. Peitä palat kuvulla, jotta ne eivät kuivu.

4. Kaulitse taikinapalat yksi kerrallaan ohueksi soikion muotoiseksi kuoreksi. Varmista että käytät apuna tarpeeksi jauhoja jottei kuori jää kiinni alustaan tai kaulimeen. Varasin kaulimiseen noin desin verran jauhoja joka on laskettu mukaan ohjeen kokonaismäärään.

5. Täytä ja rypytä piirakat. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes riisipuuro on saanut vähän ruskeita pilkkuja. Voitele valmiit piirakat uunista tulon jälkeen voisulalla tai gheellä.


Gluteenittomat leivonta reseptit - karjalanpiirakat - nuts for wellness


P.s Voit seurata blogiani myös facebookissa Nuts for wellness tai instagramissa @nutsforwellness 😊


Voidaan hyvin 💛

- Anna-Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti